Kuna regionaalse arengu eesmärke ei ole paarikümne aasta jooksul saavutatud, on vaja uut lähenemist. Kui me midagi uut ei proovi, valime paratamatult Tallinna linnriigi.
Kuna regionaalse arengu eesmärke ei ole paarikümne aasta jooksul saavutatud, on vaja uut lähenemist. Kui me midagi uut ei proovi, valime paratamatult Tallinna linnriigi. Foto: SCANPIX

BBC pani kokku nimekirja ilusatest rongijaamadest, mis kõik võiksid kandideerida maailma kauneima raudteejaama tiitlile. Väikesesse valikusse jõudis ka Helsingi rongijaam.

8 ilusaimat rongijaama maailmas

St Pancras rahvusvaheline rongijaam Londonis

 

Suurejooneline ning romantiline rongijaam sai oma nime 3. sajandi märtri järgi. Rongijaam koos hotelliga avati 1874. aastal. Viimastel aastatel on jaama põhjalikult puhastatud, taastatud, laiendatud ja muudetud modernseks koduks Eurostari rongidele, mis sõidavad Prantsusmaa vahet. 

 

Grand Central rongijaam New Yorgis

 

Kaunis jaam New Yorgis avati 1903. aastal. Sellest on saanud juba palju rohkem kui lihtsalt rongijaam, nii kohalikud kui turistid armastavad seal istumas käia, nautimas mõnd head jooki, imetledes samal ajal päikeseloojangu valgust läbi aknaklaasi. Ühtlasi on Grand Central üks maailma külastatumaid atraktsioone.
 

 

Helsingi rongijaam

 

Helsingi rongijaam saadi valmis 1857. aastal. Muinasjutulise disainiga raudteejaama valvavad ees suured kindlameelsete nägudega hiiglased. Siit saab sõita imetlema nii kauneid virmalisi põhjas, Soome saarestikke lõunas või slaavi kultuuri Venemaal.
 

 

Victoria Terminus rongijaam Mumbais

 

Rongijaam avati kuninganna Victoria juubelil 1887. aastal. Disainis üritati matkida mõni aeg varem avatud St Pancrease rongijaama Inglismaal, kuid siiski on sinna tee leidnud ka mitmed Indiapärased detailid.
 

 

Lahore rongijaam Pakistanis

 

Jaam valmis 1850. aastal, mil Pakistan oli näinud suurt verevalamist ning kaugel ei olnud ka Briti sõjavägi. Nii õhkab raudteejaamast sõjalist hõngu, sest tegu on peaaegu, et kindlusega.
p> 
 

 

Santa Maria Novella rongijaam Firenzes

 

Firenzes on küll palju vaatamisväärsusi, kuid Santa Maria Novella raudteejaam, mis avati 1934. aastal, on kindlasti üks neist. Ajaloohuvilistele on 8. platvormi juures väljas ka silt, et just sealt saadeti Itaalia juute natsi koonduslaagritesse. 

 

Gare de Lyon Pariisis

 

Kuigi enamik inimesi külastab raudteejaama kiirustades ja vaid ühel eesmärgil - saada rongile, siis mõned eksivad ära ka sealsesse suursugusesse restorani. Selles imeilusas restoranis on keha kinnitanud muuhulgas ka Birgitte Bardot, Coco Chanel ja Salvador Dali. 

 

Berlin Haubtbanhof rongijaam

 

Berliini ultra-moderne rongijaam avati 2006. aastal. Jaam on väga keeruka ülesehitusega ning rongid sõidavad siin mitmel tasandil.
 

 

 
Kommentaarid
Copy