Maiad võisid olla esimeste koomiksite loojad

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiade kunst
Maiade kunst Foto: SCANPIX

Ammu enne Bugs Bunnyt või Miki hiirt terroriseeris üks kaval jänes maiade jumalaid.

Maiad armastasid kasutada erinevaid kruuse ja nõusid kingina läbirääkimistel ning sõprussidemete loomisel. Anumaid kaunistati tihti koomiksilaadsete joonistustega, mida kohalikus kultuuris kõrgelt hinnati, vahendab BBC.

Asjatundjad toovad välja, et kuigi juba koopamaalingutes oli näha koomiksialgeid, siis on erakordne, kui palju sarnanevad maiade joonistused meile tänapäeval tuntud koomiksitega. Maiad oskasid imehästi välja tuua kõnet, liikumist, halbasid lõhnasid, naljakaid loomi ja isegi siivutuid nalju.

Suhtlemist koomiksite teel tuleks pidada sama loomulikuks kui rääkimist või žestikuleerimist. Koomiksid lähtuvad ka kindlatest reeglitest, mille järgi neid koostatakse ja need aitavad ka muu maailmaga paremini suhelda.

Huvitav leid maiade joonistustest on veel see, et ka juba sadu aastaid tagasi kasutati meile tänini tuttavat sümboolikat. Juba toona seostati viha tulega, mis viitab meie kultuuride ühtsele joonele.

Seega tuleks kõikidel koomiksisõpradel ja eriti ka vaenlastel meeles pidada, et olid ajad, kus koomikseid peeti kuninga vääriliseks kingituseks, tõelisteks kunstiteosteks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles