Milliseid reegleid Põhja-Koreas järgida, kui ei taha vangi sattuda? (3)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid
Põhja-Korea sõdurid Foto: SCANPIX

Täna tuli teade, et reegleid rikkunud noor Ameerika Ühendriikide tudeng mõisteti 15 aastaks sunnitööle. Põhja-Korea on koht, kus kõiki reegleid tuleks teada ja neid peensusteni järgida.

Kuigi tegu on salatseva riigiga, kes on välismaale justkui suletud, on turistide vood Põhja-Koreasse viimasel ajal suurenenud. Igal aastal külastab riiki umbes 100 000 rahvusvahelist turisti, vahendab news.com.au.

Tihti tehakse turistidele enne riiki saabumist juba koolitus, et kohale jõudes ei tekiks arusaamatusi. Üks esimesi asju, mida võõramaalastele õpetatakse, on see, et riiki ei tohikski üldse nimetada Põhja-Koreaks, vaid hoopis Korea Rahvademokraatlikuks Vabariigiks või lühendatult KRDV.

Turistile ei anta vabadust ega privaatsust

Ilmselt ei tule see enamikule reisijatele üllatusena, kuid Põhja-Koreas jääb omapäi rändamine ja ringiuitamine igal juhul ära. Riiki reisimine on võimalik ainult koos grupi ning giidiga, kes igal sammul reisijatega kaasas käib.

Turistidel ei ole lubatud isegi korraks lipata üle tänava, et mõnd kohta paremini vaadata või ilma saatjata lahkuda hotellitoast. Põhja-Koreas on paljud piirkonnad, sealhulgas ka linnaosad Pyongyangis, turistidele keelatud, mistõttu ei või ükski turist üksi rändama minna.

 

Pildistamisele kehtivad ranged piirangud

Kui tavaliselt on turistid harjunud meelevaldselt pilte klõpsutama, siis Põhja-Koreas tuleb piltide tegemisel olla piinlikult täpne. Kuna riigipead soovivad kiivalt saladusi hoida, siis ei tohi teha isegi kõige tavalisemaid pilte. Isegi Pyongyangi tänava pildistamine võib osutuda probleemiks.

Turistid peaksid vältima igasuguseid vaesusemärkide, ehitusobjektide ja inimeste pildistamist ilma nende loata. Põhja-Koreast võib leida hulgaliselt riigijuhtide kujusid, mida võib pildistada vaid täismahus, seega näo suurendamine või portreefotod on kindlasti keelatud.

 

Kaasa tasuks võtta võimalikult vähe asju

Asjade kaasavõtmine ei ole otseselt keelatud, küll võib aga suur kogus erinevat elektroonikat pärssida mugavat piiriületust. USB-pulgad, CDd ja DVDd, tahvelarvutid, sülearvutid, kaamerad ja telefonid peavad riiki sisenemisel läbima põhjaliku kontrolli. Muuhulgas vaadatakse detailselt läbi ka reisija otsingu ajalugu, et seal ei leiduks midagi kriitilist Põhja-Korea kohta.

Lisaks ei tohiks kaasa võtta ühtegi kirjanduslikku materjali Põhja-Koreast, mis on läänemaailmas välja antud. Kindlasti kuuluvad sinna hulka ka igasugused reisijuhid, nagu Lonely Planeti sarja. Samuti ei tohiks kaasa võtta läänelikku muusikat või filme.

GPSe ja satelliittelefone ei lubata samuti sisenedes kaasa võtta. Samuti ei tohi kaameratel fookuskaugus olla suurem kui 150mm. Isegi tavaliste mobiiltelefonide kaasavõtmine võib tekitada segadust ning võib juhtuda, et see ka reisi ajaks konfiskeeritakse.

 

Telefoni pole tegelikult vajagi

Põhja-Koreas olles on turistid justkui kaardilt kadunud. Seal ei ole internetti ja alles hiljuti ei tohtinud telefone üldse kaasa võttagi. Telefonid ja kaamerad võetakse piiril ajutiselt ära, et kontrollida nende sisu ja veenduda, et seal ei oleks midagi Põhja-Korea vastast.

Kui õnnestub telefon enda kätte alles jätta, siis on suur tõenäosus, et Põhja-Korea valitsus jälgib iga liigutust, mida telefoniga teed. Siiski on kohapealt võimalik üsna lihtsalt telefone ja SIM-kaarte osta, mistõttu tsivilisatsioonist reisijaid täiesti ära ei lõigata.

 

Usust tuleks loobuda

Põhja-Korea on tugevalt ateistlik riik, mistõttu tuleks kõigil sealviibijatel oma jumalad ukse taha jätta, vähemalt ajutiselt. Hiljuti peeti seal kinni üks Ühendriikide turist, kes oli ööklubisse jätnud piibli, teda hoiti vahi all ligi pool aastat.

Karmid reeglid võimaldavad vajadusel turisti isegi karistada religioossete tegevuste eest, mis ei toimunud Põhja-Korea piirides.

 

Liidreid tuleb austada

Põhja-Koreas valitseb tugev persoonikultus, mida  tuleb igal reisijal ka austada. Kim Il-sungi tuntakse seal Suure Juhi nime all, tema järeltulijat Kim Jong-ili aga Armsa Juhina. Praegune liider Kim Jong-uni kutsutakse aga marssaliks.

Turistid peavad välja näitama igakülgset austust. Vajadusel tuleb liidrite kujude juurde viia lilli ning nende ees kummardada. Kokku on Põhja-Koreas umbes 34 000 erinevat liidri kuju, mistõttu võib kummardamine saada üsna tavapäraseks tegevuseks.

Reisijad on saanud karistada isegi liidri pildiga lehe äraviskamise eest. Juhtide suhtes lugupidamatuse näitamine võib tuua väga karmid karistused. Nii sai ka 21-aastane Ameerika Ühendriikide tudeng propagandapostri varastamise eest 15 aastat sunnitööd.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles