Itaalia soovib pitsa nimetamist UNESCO maailmapärandi nimistusse

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitsa
Pitsa Foto: SCANPIX

Kõik sai alguse 130 aastat tagasi, kui Napoli pitsameister tegi kuninganna Margherita auks ühe pitsa, mis nüüd on tuntud igas maailma nurgas.

Kuigi esimene kuninganna auks tehtud pitsa oli hoopis teistsugune, kui praegused, erinevate katete, kujude ja paksustega pitsad, siis idee selle toidu taga on säilinud. Nüüd soovib Itaalia, et Napoli pitsameistri tegevust tunnustaks ka UNESCO, vahendab Lonely Planet.

 Kampaania eestvedaja Pierluigi Petrillo tõi välja, et seni ei ole UNESCO oma pärandinimistusse võtnud midagi, mis oleks seotud toidukultuuriga. Nüüd on kinnitatud ka «Neapolitani» pitsa mõõdud. Õige pitsa ei tohi olla suurem kui 35 sentimeetrit, kuid ääred võivad olla kuni 2 sentimeetri kõrgused. Õigel pitsa peab olema kaetud konservtomatitega, mozzarella juustuga, mis tule Napoli Campania piirkonnast ning õli ja basiilikuga. Ühtlasi rõhutati, et õiget pitsat tuleb küpsetada puuküttega ahjus.

Itaalial on võrreldes teiste riikidega kõige rohkem UNESCO tunnustatud maailma- ja kultuuripärandeid. Otsus, kas pitsa tegemine kuulub ka sinna pikka nimekirja, tehakse järgmisel aastal pärast nõupidamist kõigi teiste 193 Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni liikmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles