Gurmaanide lemmiklinnad, kus maitseelamused on piiritud

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ceviche
Ceviche Foto: SCANPIX

Reisimine ja uute kultuuride avastamine ei piirdu vaid vaatamisväärsuste külastamisega, tõelise elamuse saamiseks tuleks proovida ka kohalikke maitseid.

Telegraph tõi välja erinevad linnad, kus pakutakse kohalikke hõrgutisi, milles ei pea kunagi pettuma.

Gurmaanide lemmiklinnad

 

Maailmas on palju paiku, mis on tuntud hea toidukultuuri poolest. SIin on mõned, mis peaksid gurmaanide neelud eriti tööle panema

 

Tokyo, Jaapan

 

Jaapanis on kõige enam Michelini tähtedega restorane ning Tokyos on neid jällegi linnadest kõige rohkem. Kuigi peamiselt seostatakse tõusva päikese maad sushiga, siis leidub seal palju muudki head nagu tonkatsu kotletid, unagi angerjas või okonomiyaki pannkoogid. Kõike seda saab nii kõrgklassi restoranidest, kus teinekord võid maha jätta oma kuupalga, kui ka lihtsamatest kohtadest, mida endale tihemini lubada võid.

 

Hanoi, Vietnam

 

Üsna kindlalt võivad tunda end kõik gurmaanid, kes Vietnamisse teel on. Hanoi vanalinnas avaneb võimalus maitsta soolase, magusa, vürtsikuse ja hapukuse vaimustavat tasakaalu. Selleks, et seal saada kõige paremat rooga, tuleb end eemal hoida peenetest restoranidest ning otsida tänavalt pigem seda õiget putkat või letti, kus oma lõunasööki pisikestel plastiktoolidel nautida.
 

 

London, Inglismaa

 

Kuigi inglise köök ei ole oma headuses just eriti tuntud, leidub pealinnast Londonist palju maitsmisväärset. Suurlinna on kogunenud mitmed oma ala tipp-tegijad ning uued üritajad, kes annavad endast parima, et klientidele suurepärast elamus pakkuda. Nii võib siin leida tõelisi pärleid valgete laudlinade tagant kui ka salvrätiku vahelt.

 

Jaipur, India

 

Kuni 1960. aastateni olid siin piirkonnas võimul kuulsad Rajputi sõdalased. Jahtimine ning ekspeditsioonid olid nende elu igapäevased osad, mistõttu oskavad sealsed kokad eriliselt hästi ka grillida. Nende spetsialiteediks on siiski Rajasthani kitse karri, kuhu käib kilo kitse kohta 45 tšillit, mõned küüned küüslaauku, sibulat ja jogurtit. Kuigi tegu on äärmiselt vürtsise roaga on see ka väga maitsev ning kindlasti gurmaanide lemmik.

 

New York, Ameerika Ühendriigid

 

Kuigi meie tunneme Ühendriikide rahvusoana vaid burgereid ja friikartuleid on nad üsna osavad ka mitmete teiste roogade küpsetamisel. New Yorgis elab väga palju erinevaid rahvuseid, kelle esindajad on tihti üles seadnud ka mõne restorani, mistõttu avaneb just selles linnas erakordne võimalus saada osa erinevate maailmanurkade klassikalistest roogadest.

 

Mendoza, Argentina

 

Täiuslikult küpsetatud liha on just selle piirkonna võlutrikk. Linna ümbritsevad veel maa parimad viinamarjaistandused, mis toodavad liha juurde täpselt sobivat veini Malbec.

 

Bologna, Itaalia

 

Bolognat tuntakse kohalike hulgas ka kui "paksukest", mis peegeldab imehästi sealset toiduvalikut, sest tegu on lihtsalt niivõrd hõrkude roogadega. Paljud Itaalia tunnusroad pärinevad just siit. Bologna piirkond on sünnipaigaks bolognese kastmele, bologna vorstidele, parmesani juustule ja parma singile.

 

Lyon, Prantsusmaa

 

Prantsusmaad tuntakse kui gastronoomia juhtiva riigina. Lyon on kindlasti koht, kus selle väite paikapidavust testida. Sinna reisides tuleks kindlasti proovida tablier de sapeuri, cervelle de canuti ning kindlasti ei tohiks sinna minna täis kõhuga, sest portsionid on seal meeletud.

 

New Orleans, Ameerika Ühendriigid

 

Kuigi linna tuntakse pigem jazzi pealinnana on New Orleansil ka varjatud külg. Uskumatult head road kreooli köögist viivad keele alla. Värsked mereannid koos teiste kohalike toorainetega annavad elamuse, millest unistate veel aastaid.

 

Bangkok, Tai

 

Rikkalikud wokiroad, mille sarnast on raske mujalt leida. Õhku täidab tavaliselt vürtsika tšilli, hapuka sidrunheina ja lausa haisva duriani aroomid. Bangkokist on võimalik leida kõike, nii peeneid restorane, kus tuleks tellida mõni hea lihatükk kuni tänavapealsete letikesteni, kust ostetud taimetoidud viivad keele alla.

 

Barcelona, Hispaania

 

Barcelona toidukultuuri arvatakse tihti piirduvat värskete mereandidega ja tapase baaridega, need on küll head, kuid linn peidab endas oluliselt rohkemat. Nii võib siitki leida kõrgklassirestorane, kui ka lihtsamaid restorane, mis pakuvad kõike mereandidest korralike steikideni.

 

Singapur

 

Singapur on Aasias pälvinud palju tähelepanu. Aasias pannakse kokku parima 50 restorani nimekirja ning Singapuri söögikohti leidub seal kõige rohkem. Jällegi võib iga gurmaan siin end kindlana tunda nii tänaval süües tze chari kui ka restoranides mõne kallima roa järele küünitades.

 

Kopenhaagen, Taani

 

Väidetavalt võib Taanist leida Euroopa parima kohvi, uuendusliku veinikultuuri ning restoranid, mis on kui loodud uute gastronoomiliste katsetuste jaoks.

 

Lima, Peruu

 

Lima asub ookeanikaldal, mis loob ideaalsed võimalused suurepäraste mereanniroogade tegemiseks. Peruulased oskavad seda kingitust ka hästi ära kasutada, valmistades parimat cevichet, laimimahla ja tšilliga marineeritud toorest kala. Sisemaal on nad aga osavad lambaliha valmistajad, kasutadees ära kohalikke taimseid ande nagu avokaado ja kinoa.

 

Fez, Maroko

 

Fez pakub väidetavalt unikaalsemat ja marokolikumat maitseelamust kui turistide lemmik Marrakech. Fezist võib leida kõike alates lambapeadest kuni erinevate ürtideni välja. Eriliseks teeb sealse toiduelamuse veel see, et koht on populaarne ka kohalike hulgas, mis tavaliselt viitab alati heale toidule.

 

Chengdu, Hiina

 

Kuigi Hiinas saab enamikes linnades nautida head toidukunsti, siis Chengdud peetakase selle kõige keskuseks. Kuulsast hot potist leiab pardikeele, lammast või veiseliha ja hulgaliselt juurvilju. Tihtipeale on sealsed road ka üsna vürtsikad.

 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles