Linn, kus 80 protsenti inimestest elab maa all

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coober Pedy opaalikaevandus
Coober Pedy opaalikaevandus Foto: Facebook

Austraalia opaalikaevanduslinna Coober Pedy elanikud põgenevad kõrvetava kuumuse eest elama maa alla.

Selles piirkonnas ei elanud enne opaali avastamist kedagi, kui aga tehti väärtuslik leid, voolas rikkust otsivaid inimesi järjest rohkem sisse. Pinnast välja turritavad ventilatsioonitorud annavad aimu maa all toimuvast elust, kus praegu on end sisse seadnud pea 80 protsenti elanikkonnast, vahendab BBC Travel.

Maa alla minnakse peamiselt suure kuuma eest, sest suviti võib temperatuur tõusta 50 kraadini. Hooldada kodusid on lihtne, peab lihtsalt silmas pidama, et seina ei tekiks ühtegi pragu. Selleks hoiavad elanikud lagede väikeste pragude vahel juba aastaid tikkusid, mis maha kukkudes annavad elanikele maapinna liikumisest märku.

Aknaid tubades ei ole, õhku saavad inimesed ventilatsioonitorude kaudu. Seal on pime, vaikne ja rahulik. Maja laiendamine on samuti lihtne, kui tekib vajadus tube juurde ehitada, siis kaevatakse lihtsalt üks tuba lisaks. Kui selle käigus peaks välja ilmuma ka tükike opaali, siis on see lihtsalt omanike õnn. 

Vaata videot majadest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles