Iisraeli lennufirma kaevati seksismi pärast kohtusse

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraortodoksed mehed
Ultraortodoksed mehed Foto: SCANPIX

81-aastane proua kaebab Iisraeli lennufirma El Ali soolise diskrimineermise pärast kohtusse.

Renee Rabinowitzil paluti loovutada El Ali lennul oma koht, kuna tema kõrval pidi istuma ultraortodoksne mees. Lähtuvalt usust, ei tohi mehed mingil tingimusel kokku puutuda naistega, vahendab New York Times.

El Ali stjuardess pakkus naisele teist istekohta. 81-aastane vanadaam, kes kõnnib kepiga, nõustus lõpuks ka kohta vahetama. Sellele vaatamata oli juhtum üllatav: «See ei ole isiklik, see on intellektuaalne ja ideoloogiline,» lisas Rabinowitz.

Selline probleem ei ole esmakordne. Mitmed El Ali lennud on hilinenud juhtumite tõttu, kus naised on keeldunud kohta vahetama. Mõned päevad tagasi tekitas ultraortodoksne reisija pardal segadust, kui ta protesteeris filmi «Tõde» näitamise vastu, kuna väidetavalt on see ebasünnis.

Iisraeli liberaalsed huvigrupid on soovinud selle probleemiga tegeleda juba aastaid, kuid siiani ei ole leitud ühtegi olukorda, kus kaasatud oleks ka lennufirma töötaja. Nüüd on võimalik tõestada, et El Al toetab meeste ja naiste eraldamist.

El Ali esindaja väitis, et igasugune diskrimineerimine on rangelt keelatud ning teenindajad peavad kindlustama iga kliendi rahulolu. Eesmärgiks on, et lennud väljuksid õigel ajal.

Rabinowitz nõuab kohtu kaudu kompensatsiooniks 12 000 eurot. Lennufirma pakkus vanaprouale aga 200 euro suurust allahindlust järgmiselt El Ali piletiostult. Ühtlasi jäid esindajad endale kindlaks, et diskrimineerimist ei toimunud. Nad väitsid, et teenindaja selgitas prouale, et ta ei ole kohustatud kohta vahetama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles