India – tõeline ränduri proovikivi

Teet Roosaar
, Ajakiri 30+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommik Varanasi kaldapealsel. Päike täidab kuldse valgusega treppide ümbruse, kus kohalikud söepliidile teekannu asetavad ja chapati’sid küpsetavad. Mitme kilomeetri pikkusel kaldaribal põletatakse surnuid ja pestakse hambaid, kirjutab nutiajakiri 30+.

Indias käimine õpetab Eesti elu hindama. Lärm, räpased ja rahvarohked tänavad, pealetükkiv kauplemine ja petmiskatsed on osa igast India reisist. Kui olete seal korra iseseisvalt rännanud, on mujal lihtsam hakkama saada.

India on suur riik. Pärast kahte seljakotireisi nii Põhja- kui ka Lõuna-Indias ei arva ma ikka veel, et ma sellest riigist väga palju tean. Hendrik Relve on raadiosaates «Kuula rändajat» tõdenud, et eri külastajatel jäävad Indiast väga erinevad mälestused.

Ettevalmistused

Iga reis algab lennukipiletite ostmisest, viisade hankimisest ning kohalike lennuki- ja rongipiletite ostmisest. Lasin end enne esimest Indias käimist A-hepatiidi, kõhutüüfuse, teetanuse ja marutaudi vastu vaktsineerida. Võtsin kaasa malaariatabletid, hilisematel Aasia reisidel olen nende võtmisest loobunud. Kaasas on antiseptik, peavalu- ja palavikualandajad, Indias müüdavad kõhurohud on siinsetest efektiivsemad.Mida vähem asju kaasa võtate, seda parem. Taskus võiksid olla märjad ja kuivad salvrätid, WC-paberit enamikus kohtades ei ole. Kõht läheb paaril korral lahti nagunii. Suureks abiks on olnud kodus koostatud ligikaudne reisikava, kus on ühistransport, odavate öömajade piirkonnad, vaatamisväärsused ja hoiatused. Mõni vaatab neid Lonely Planetist või Wikitravelist jooksvalt, minu arvates aitab ettevalmistustöö raha säästa. Öömaju eelnevalt broneerida pole mõtet.

Kohalejõudmine

Saabudes ootab ees hulk kõige paremaid sõpru, kes on valmis teie puhkuse endale kasulikult üksikasjalikult ära planeerima. Nende vältimiseks võib Delhi lennujaamas istuda lennujaamaekspressile ja sõita Paharganj odavöömajade piirkonda. Metroopeatusest väljudes ootab ees hulk petiseid, kes väidavad, et estakaadi kaudu raudteed ületada ei saa ja Paharganj on mingil põhjusel suletud. Nende eesmärk on teid viia turismibüroodesse, et te seal kalleid hotelle ja nädalatepikkusi reise broneeriksite. Ärge uskuge asju, mida te pole oma silmaga näinud. Elamukvartaleid ei sulgeta jalakäijatele isegi Indias. Kõndige keelajatele vaatamata estakaadist üle, valige paarikümnest hotellist sobiv, veenduge enne raha maksmist lubatud wifi, potikaane, dušiotsiku jmt olemasolus ja puhake end korralikult välja.

Ringiliikumine

Kõikides suurlinnades on ühistransport. Sellega liikumine on tunduvalt odavam kui lennujaamade ja hotellide juures passivate taksode või rikšade kasutamine. Kui tõesti muud võimalust pole, leppige hind enne sõitmahakkamist kokku ja makse raha pärast veendumist, et teid on õigesse kohta viidud. Takso- ja rikšajuhid on meistrid sundolukordi ära kasutama. Aega varudes ja teistelt ränduritelt hindu küsides lasete end vähem petta. Kuidagi võidakse teid petta nagunii, aga summad pole enamasti suured. Väga kasulikuks osutusid kodus välja prinditud linnade ühistranspordikaardid. Öösel, kui rong oli Agrasse kuus tundi hilinenud, kahetsesin, et Cleartripist peatuste nimede ja kellaaegadega graafikuid välja ei trükkinud. Omaette kunst oli raudteejaamades platvormi ja vaguni leidmine. Rongid hilinevad, valjuhääldajate teadetest hästi aru ei saa ja tabloodele ilmub info võrdlemisi hilja. Kaasreisijatest oli rohkem abi kui vagunisaatjatest, need tulevad alles rongi sõites pileteid kontrollima.

Linnadevahelised bussid sõidavad kaua, teed on reeglina jubedad. Väljasõit võib hilineda, sest buss pressitakse rahvast täis. Teel trügivad peale kaubitsejad, kes ravimeid, raamatuid jmt pakuvad. Peatused on sageli keskustest eemal, sest rikšajuhid tahavad teenida.

Öömaja ja toit

Öömaja on kasulik võtta mõnes seljakotirändurite piirkonnas, kus on suurem valik. Guugeldades sõna «Wikitravel» koos kohanimega, leiate aadressid, kust otsimist alustada. Murdke end elu keskele, eelistades suurhotellide asemel hütti Palolemi rannaliival. Ujumine ei tohiks olla sündmus, milleks on vaja iga kord taksot kaubelda.

Kui rong läheb varakult, valige öömaja raudteejaama juures. Kui hilisõhtul uude linna saabudes määriti kaela kallis hotell, otsige hommikul uus. Aasta tagasi Indias rännates pidime vaid korra kahese toa eest 17 eurot maksma. Tavaliselt oli nende hind vähem kui kümme eurot. Seljakotirändurite piirkonnas on ka hulk mõnusaid kohvikuid. Eestis asuvates India restoranides ei saa iialgi nii autentseid toite kui sealt. Esimest korda Indias käies kartsin veidi tänavatoite proovida. Hiljem olen vaadanud, kas roog käib tulelt läbi ja jooki pakutakse ühekordsetes topsides. Head söögikohta külastab palju inimesi. Halvast võib vaatamata kõrgetele hindadele ja peenutsemisele salmonelloosi saada.

Ohud

Kohalikud ei oska hästi ujuda ja vetelpääste on rohkem moepärast. Enne supluskoha laineid ja hoovusi tundma õppimata ei tasu vette tormata. Tean eestlast, kes rinnakõrguses vees ujudes vaevu pääses, sest hoovus kandis ta merele ja vastu laineid ujumine muutus iga sekundiga üha vaevalisemaks. Hindud üritavad rohkem petta kui röövida. Öösiti ei maksa igal pool kolada, eriti naistel, kelle jaoks on ühistranspordis eraldi kohad või vagunid. Liikluses valitseb tugevama õigus, tänavad on pimedad ja ülekäigurajal teed ei anta. Ettevaatlikult käitudes ja kohalikke kombeid austades saab siiski igal pool hakkama.

TEE

  1.  Austa kohalikke kombeid.
  2. Veendu enne maksmist kauba või teenuse kvaliteedis.
  3. Naerata! Kahe euroga pettasaamine pole veel maailma lõpp.

ÄRA TEE

  1. Kui sa ei tea, mida teha, ära tee midagi. Kiirustav turist on saak.
  2. Ära osta India turismifirmadelt pakette, vaid üksikuid teenuseid.
  3. Ära usu midagi, mida sa pole näinud.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles