Kuidas lennukis hästi magada? (3)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamine lennukis
Magamine lennukis Foto: SCANPIX

Selleks, et kusagile kohale jõuda, tuleb Eestist lennates tihti teha mitmeid vahemaandumisi ning lennata ka varahommikul või hilisõhtul, mistõttu muutub magamine eriti vajalikuks.

Kui pikkade lendude ajal üldse mitte magada võivad reisi esimesed päevad muutuda unesegaseks ja väsimuse tõttu natukene kaotsi minna. Telegraph Travel koostas mõned nipid, kuidas sihtkohta värskena kohale jõuda.

Osta hea istekoht

Kui vähegi rahaliselt võimalik tuleks lennata äriklassis või esimeses klassis, kus sul on võimalus jalad mugavalt välja sirutada ja enda iste voodiks muuta. Siiski jääb see võimalus enamikule kättesaamatuks. Mõned lennufirmad pakuvad aga võimalust maksta natukene rohkem ja saada istekoht, kus on rohkem ruumi jalgadele, ka see on juba parem, kui tavalises turistiklassis sõites.

Vali vaikne piirkond

Ühest uuringust selgus, et kõige nõutum istekoht lennukis on 7F, mis asub akna all lennuki eesotsas. Väidetavalt muudab eespool istumine ka õhkutõusmist mugavamaks. Siiski tasuks rahuotsijatel pigem osta pilet lennuki tagumisse osasse, sest väikelastega emad pannakse tavapäraselt istuma ette. Lisaks tuleks valida ka koht akna all, sest siis on tõenäosus suurem, et sind lennu ajal ei segata ja lisaks on kusagile ka pead toetada.

Võta vabalt

Reisida tuleks alati mugavates, isegi lohvakates riietes. Ainukesed pigistavad asjad võivad olla rõhksokid.

Milline asend?

Nendel, kes reisivad esimeses klassis on see mure muidugi juba lahendatud. Teistel tuleks tagaistujate pahameeleks lasta iste niipalju taha kui vähegi võimalik. Liialt püsti istumine võib tekitada valusid alaseljas, kõige parem oleks olla 135 kraadise nurga all. Võib ka juhtuda, et lennul on veel vabasid kohti või isegi ridasid, seega tuleks meeskonnalt alati kiiresti küsida, kas võiksid sinna ümber kolida, nii saad rahulikult laiutada.

Turvavöö nähtavaks!

Kõige tüütum on, kui oled just unne suikunud ja siis ajab mõni meeskonnaliige sind üles, et kontrollida, kas sinu turvavöö on ikka kinnitatud. Seega, kui kasutad tekki, kinnita turvavöö alati selle pealt, nii ei pea keegi sind niisama üles ajama.

Ära ole jutukas

Kui istud võõraste inimeste, eriti välismaalaste, kõrval, võib neil tekkida tahtmine sinuga jutustada. Seega alusta reisi juba viisakalt raamatut lugedes või kõrvaklappidest muusikat kuulates, mis ei jäta võimalust sinuga rääkimiseks.

Ära joo liiga palju

Kuigi kõigil oleks suur tahtmine lennu ajal juua, lootuses muutuda uimaseks, siis tegelikult ei ole see soovitatav. Samuti ei tohiks üleliia süüa. Parem oleks juua hoopis taimeteed. Mõistlik oleks sättida ka äratuskell umbes 45 minutit enne maandumist, et jõuaksid veel rahulikult tualetis käia.

Ära vaata telekat

Telekast kiirgav valgus hoiab su aju üleval. Kui ümberringi on müra, siis proovi parem kuulata rahustavat muusikat.

Proovi padjaga magada

Loomulikult võiks kaasas olla oma padi, mille mugavust oled juba varem testinud ning võid seega kindel olla, et saad rahulikult sellega magada. Olemas on ka erisuguseid reisipatju, kuhu saad oma pea justkui sisse ära peita.

Kui muu enam ei aita, võta rohtu

Tablette tuleks võtta ainult sellisel juhul, kui lend on niivõrd pikk, et tableti mõju jõuab hääbuda. Samuti ei tohiks tabletti võtta siis, kui reisid turistiklassis, sest liialt sügavalt magamine püstises asendis võib suurendada trombide tekkimise riski.

Kui oled kohale jõudnud, võitle lennuväsimusega

Lendamine teise ajatsooni ja kohaliku ajaga harjumine võib olla küllaltki vaevarikas. Unerohud võivad siinkohal olla suuremaks abiks kui lendamise ajal, siiski tohiks neid võtta vaid lühiajaliselt.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles