Müstiline keev jõgi Amazonase vihmametsas

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keev jõgi Amazonase vihmametsas
Keev jõgi Amazonase vihmametsas Foto: Facebook.com/theboilingriverproject

Müstiline kuue kilomeetri pikkune keev jõgi voolab sügaval Amazonase vihmametsas.

Jõest on Peruus legende räägitud ilmselt juba sajandeid, kuid alles hiljuti otsustas maateadlane Andres Ruzo omapärase jõe üles otsida, vahendab Daily Mail.

Ruzo kuulis esmakordselt keevast jõest oma vanaisa käest, kes rääkis talle loo sellest, kuidas Hispaania vallutajad tapsid viimase Inkade valitseja. Loos oli juttu Hispaania vallutajast, kes suundus Amazonase metsa kulda otsima, kuid tuli tagasi hirmutavate juttudega mürgisest veest, inimesi söövatest madudest ning keevast jõest.

Keevaid jõgesid on maailmas teisigi, kuid tavaliselt asetsevad nad vulkaanide läheduses, sest nii suure veekogu keema ajamine vajab suurt soojusallikat. Amazonase vihmametsas sellist kohta aga esmapilgul olla ei tohiks.

«Nagu inimesel jookseb kuum veri mööda veene ja artereid, nii jookseb ka Maal kuum vesi mööda tema pragusid ja lõhesid. Kui need Maa veenid jõuavad pinnale, tekivadki kuumaveeallikad ja keevad jõed,» seletas geograaf.

Jõgi on niivõrd kuum, et kui vett puudutada, võib saada hetkega kolmanda astme põletuse. Jõkke kukkumine võib aga lõppeda hoopis kurvemini. Jõel on kohaliku Ashaninka hõimu arvates ka ravivad võimed. Omapärane veekogu on umbes 6 kilomeetrit pikk, kõige laiemas kohas 25 meetrit lai ning kõige sügavamas kohas 6 meetrit sügav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles