Teetöölised sattusid Iisraelis linnale, mis võib olla 7000 aastat vana (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemm.
Jeruusalemm. Foto: SCANPIX

Jeruusalemma teetöölised avastasid juhuslikult linna taolise asustuse varemed, mille vanus võib ametnike arvates olla kuni 7000 aastat.

Arheoloogid, kes leidu uurivad, arvavad, et tegu võib olla ühe maailma vanima ja olulisima seda sorti avastusega. Väljakaevamiste juhi sõnul on erakordne just see, et asustus leiti Jeruusalemma alt ning, et tegu on tõelise linnaga, kus olid isegi surnuaiad, vahendab Lonely Planet.

Väljakaevamiste käigus tõid arheoloogid pinnale kaks maja, millel oli veel hästi säilinud detaile. Samuti leiti erinevad tööriistu, kausse ja teisi anumaid. Leitud esemete põhjal arvavad eksperdid, et tegu võib olla 7000 aasta vanuse asustusega.

Sel perioodil kasutasid inimesed peamiselt kivist tööriistu, kuid juba tegeleti ka keraamikaga ning hakati kasutama ka vaske. Eriliseks teeb leiu see, et nüüd saab paika panna ülemineku aja kiviajalt pronksiajale. Seni olid selle protsessi üle käinud vaidlused, sest varem ei olnud tehtud ühtegi leidu, mis selle perioodi täpset aega kinnitaks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles