Arheoloogid avastasid Inglismaa Pompei

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloog Selina Davenport Must Farm väljakaevamistel
Arheoloog Selina Davenport Must Farm väljakaevamistel Foto: SCANPIX

Alles hiljuti leiti Londonist uue maja ehitusel kõige paremini säilinud pronksiaja ehitised Inglismaal, nüüd aga rõõmustatakse juba Inglismaa Pompei avastamise üle.

Must Farm kaevandusest, Cambridgeshireis, leiti mitmeid ümmargusi puidust maju, mis ilmselt olid ehitatud vaiade otsa. Nende ehitamisaeg jääb vahemikku 1000-800 aastat e.Kr, vahendab Lonely Planet.

Majad kukkusid pärast põlenguid jõkke, kus muda neid kõik need aastasajad säilitas. Arheoloogid tegid avastuse pärast seda, kui olid seal lähedal teinud proovikaevamisi ning leidsid potte, panne ja kausse.

Väljakaevamised on nüüd alanud, kuid arheoloogid usuvad, et tegu on viie erineva majaga. Ühtlasi on nad juba leidnud ka potte, kus leidub isegi toidujääke. Leiti veel kaelakee klaasist helmestega, mis viitab oskuslikkusele, mida seni ei peetud pronksiajale omaseks. Lisaks leiti ka põlenud puidust poste ning kangast. Väidetavalt on mõnel mudatükil isegi võimalik näha jalajälgi.

Väljakaevamiste juht David Gibson ütles, et arheoloogid üritavad hetkel võimalikult kiiresti tööd teha, kuna nii vihm kui üleujutused ohustavad pronksiaja ehitisi. Leid on tähtis, sest see võimaldab meil näha tolle aja igapäeva elu, lisas Gibson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles