Hullumeelne idee lihtsustab reisimist

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hyperloop
Hyperloop Foto: SCANPIX/REUTERS

Paar aastat tagasi avalikkuse ette toodud idee Hyperloopist kui uuest transporditehnoloogiast on saamas tõelisuseks, vahendab Fortune.

Uue transpordivahendi prooviraja ehitus algab juba lähima paari nädala jooksul. Hyperloop on mõeldud vedama inimesi suurlinnade vahel  kiiremini, kui ükski teine maa pealne transpordivahend seda seni suudab.

Hyperloop Transportation Technologies ehitab postidele suure magnetitega vaakumis terastoru, mille sees on reisijateveoks mõeldud alumiiniumist kapslid. Kapslid suudavad liikuda 1200km/h, kuid seda suudavad nad siiski vaid tühjalt liikudes. Koos reisijatega jääb kapsli kiirus 258km/h piiresse.

Firma tegevjuhi, Bipop Gabriele Gresta, sõnul on Hyperloop lähim asi teleportatsioonile ning see muudab täielikult inimkonda. Gresta väitel on Hyperloop kordades mõistlikum transpordiviis kui rong. Tema sõnul ei ole võimalik ka ronge enam efektiivsemaks ning kindlasti mitte kiiremaks muuta. Lisaks ei võta Hyperloop enda alla niivõrd palju maad kui rongid, kuna ta sõidab teel, mis on ehitatud postidele. Nii ei pea muretsema ka loomade liikumise pärast.

Viie kilomeetri pikkune prototüüp ehitatakse Kaliforniasse ja selle valmimine võib võtta aega kuni kolm aastat. Raja maksumus küündib 138 miljoni euroni.

Hyperloop on ka väga loodusesõbralik, vastavalt piirkonnale suudetakse Hyperloopi rada toota sellisena, et ta imaks endasse süsihappegaasi ning vabastaks hapnikku või oleks koduks lindudele.

Idee algatajaks on Tesla Motorsi, PayPali ja SpaceXi asutaja Elon Musk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles