15 toitu, mida võiksid kindlasti proovida

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arancini
Arancini Foto: SCANPIX

Alati otsitakse põnevat elu ja huvitavaid maitseid kusagilt kaugelt, et oleks ikka erilisem. Samas on ka siinsamas Euroopas palju põnevat, mis ilmselt enamike eestlaste toidulauale veel jõudnud ei ole. 

Huffington Post koostas nimekirja maitsvatest roogadest, mida kõigil proovida tasuks.

1. Hispaania pontšikud ehk churrod šokolaadiga – hispaanlaste kingitus maailmale. Kuigi tegemist on vaid frititud taignaga, mis on kaetud tuhksuhkruga, on tegu imemaitsva magustoiduga. Churrosid serveeritakse ka aurava kuuma šokolaadiga.

2. Raclette – selle roa tegemiseks on küll vaja spetsiaalset masinat, kuid siiski maitseb sulatatud lehmapiimajuust Šveitsi alpidest kartulitel koos küpsetatud liha ja hapukurgiga imeliselt.

3. Cornwalli pirukad – kuigi nad välimuselt sarnanevad üsnagi Eestis tuntud pirukatele siis on nende maitse hoopis midagi muud. Piruka sisse on pandud justkui terve jõulupraad. Imemaitsvad küpsetisi saab soetada küll vaid Cornwalli piirkonnast Inglismaalt.

4. Skoonid – jällegi on nimekirja jõudnud just Inglismaa roog. Oma välimuselt ja isegi maitselt sarnaneb ta üsnagi vastlakuklile, kuid tema tekstuur on oluliselt muredam.

5. Romesco kaste – tomatibaasil kaste, mis on segatud pähklite, punase paprika ja küüslauguga. Tüüpiline just Hispaanias ja sobib kõige kõrvale.

6. Hagelslag saial – hagelslag on hollandi sõna šokolaadi helveste jaoks. Kuigi sellised helbed on ka Eesti poodidest kättesaadavad, ei tulda tavaliselt selle peale, et neid ka saia peal hommikusöögiks süüa.

7. Karrivorst – kindlasti need, kes on Saksamaal käinud, on seda paljudes kohtades ka müügil näinud. Saksamaale omane suur sealihavorst, mis on maitsestatud karriga ja mida serveeritakse loomulikult friikartulitega.

8. Tortilla Bocadillo – Hispaania tortilla on üsna lihtne roog praetud munadest sibulate ja kartulitega. Kuigi seda on juba iseseisvalt üsna hea, siis maitseelamus muutub veel paremaks, kui see panna kahe saiaviilu vahele.

9. Baguette singiga – kõlab lihtsalt ja just nii ongi! Ometi, kui osta üks selline pikk sai või ja singiga kusagilt Pariisi tänavakohvikust, siis jääb tunne, nagu oleks mitu kokka tundide viisi vaeva näinud, et midagi nii head valmistada.

10. Korstnakook – Väidetavalt on tegu ühe Ungari vanima küpsetisega. Korstnakoogid on seest tühjad ja nende õige tegemine võib võtta terve päeva.

11. Õlipallid – tuntud peamiselt Hollandis. Tegu on õlis frititud taignaga, mis mõnikord on ka täidisega, kuid alati kaetud tuhksuhkruga.

12. Taani koogipeod – traditsioon algas umbes 100 aastat tagasi. Tavapäraselt on sellisel peol 15-20 erinevat kooki ja külalised peavad neid kõiki ka maitsma.

13. Arancini – riivsaiaga kaetud ja frititud risoto. Kõlab küll kummaliselt, kuid maitseb suurepäraselt.

14. Saganaki – kuigi kreeklastel on palju erinevaid roogasid, mida maailmale pakkuda, siis üks silmapaistvamaid on kindlasti saganaki ehk praetud juust. Pärast praadimist jääb juust pealt krõbe ning seest pehme.

15. Puuviljapirukas lihaga – tüüpiliselt võib sellist rooga leida Inglismaa jõululaudadel. Traditsioon sellise kummalise kooslusega pirukad teha algas juba 13. sajandil ja ilmselt annab tema maitsvus selgitust,  miks seda endiselt inglaste menüüs leida võib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles