Norra tahab Soomele iseseisvuspäevaks kinkida mäe

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees mäetipul
Mees mäetipul Foto: Scanpix / Caters News Agency

Grupp norralasi algatas kampaania, mille tulemusena soovitakse Soomele kinkida kõrgeim mägi. Norra kaotaks Halti mäetipu kinkimisega vaid 0,015 ruutkilomeetrit oma pindalast, vahendab Telegraph.

2017. aastal tähistavad soomlased sajandat iseseisvuspäeva ning seoses sellega soovivad aktiivsed norralased enda riigi piiri nihutada 200 meetri võrra, et Halti mäetipp jääks Soome territooriumile. Riigipiiri liigutamine 150 meetrit põhja poole ning 200 meetrit ida poole tooks Soomele uue kõrgeima mäetipu ning Norra kannaks vaid 0,015 ruutkilomeetri suurust kaotust.

1365 meetri kõrgune Halti mägi ei ole isegi kõrgeimate Norra mägede hulgas, kuid üks mäe osadest, Halditšhokka tipp, on Soome kõrgeim punkt (1324m).

„Norralased peaksid selle kingituse Soomele tegema ja ma olen kindel, et soomlased hindaksid seda väga“, ütles pensionil olev geodeet Bjorn Geirr Harsson. Ta lisas, et selline muutus ei võtaks Norralt ära isegi ühte ruutkilomeetrit, kuid oleks olulise tähtsusega Soomele, kelle kõrgeimaks mäeks saakski lõpuks mägi, mitte vaid ühe mäe külg.

See idee on Harssonil olnud juba aastakümneid, kuid alles nüüd, mil ta sai teada, et varsti tähistab Soome oma sajandat iseseisvuspäeva, otsustas ta idee ellu viia.

Harsson saatis sel suvel kirja ka Norra välisministeeriumile, kust ta endiselt vastust ootab. Ühtlasi kirjutas ta ka maakonda, kus mägi hetkel asub. Kampaania läks käima aga alles nüüd kuid internetis on see juba palju poolehoidu kogunud. Harsson loodab, et enamik norrakaid võiksid sellist kingitust pooldada, kuna soomlaseid hinnatakse Norras kõrgelt.

Soome Maamõõdu Asutuse esindaja väitel ei ole sellisel tehingul just palju takistusi, küsimus on pigem kahe riigi omavahelises kokkuleppes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles