Egiptuses olijatel on lootust homme koju saada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujaam
Lennujaam Foto: SCANPIX

Üle 300 Eesti turisti on jäänud Egiptusesse plaanitust kauemaks, kuna reisikorraldaja GoAdventure ei ole suutnud täita lubadusi nende koju tagasi toomiseks, küll on hetkel kindlalt selgunud Sharm el Sheikhis olijate Eestisse naasmise aeg.

«Reisijad, kes asuvad Egiptuse kuurordis Sharm el Sheikh, tuuakse tagasi Tallinna teisipäeval 10. novembril,» ütles kella 15.05 ajal GoAdventure jurist Heiki Tulk. Tema sõnul väljub reis NMA 2846 Sharm el Sheikhi lennujaamast kell 7.30 ja saabub Tallinna kell 12.40, reisi opereerib Nesma Airlines. Esialgse info kohaselt saavad reisijad lennukisse kaasa võtta ka oma pagasi. Kojusaamise ootel on hetkel reisikorraldajal 177 inimest Sharm el Sheikhis ja 175 Hurghadas.

«Kõigile reisijatele, kes on hetkel Egiptuses, tagatakse tasuta elamine nende hotellides ja toitlustus kuni lenuki väljumiseni ning transfeer lennujaama,» kinnitas reisikorraldaja esindaja. Kell 18.11 täpsustas Goadventure ka Hurghadas olevate Eesti turistide kojutoomise aja – sealolijad pannakse kahele teisipäevasele lennule. Reis FEG 3723 väljub Hurghadast kell 9.30 ja saabub Tallinna kell 15.00, teine lend FEG 3721 väljub Hurghadast kell 10.30 ja saabub Tallinna kell 16.00.

Ootavad kojusaamist alates laupäevast

«Minu tädi ja tema sõbranna Kohtla-Järvelt pluss teised turistid on kinni Egiptuses seoses sellega, et reisikorraldaja GoAdventure ei too Eesti turiste tagasi,» andis Postimehele täna hommikul kella 8 ajal teada Andrei, viidates sellele, et teised Eestist Egiptusesse puhkusereise korraldavad reisioperaatorid Teztour ja Novatours on seda juba teinud. Mehe sõnul sõitis turistirühm Hurghadasse 24. oktoobril ja esialgne tagasilend pidi toimuma laupäeval 7. novembril.

Samuti näitab Hurghada lennujaama kodulehekülg, et jätkuvalt toimuvad reisid nii Euroopasse kui Venemaale, kuigi nii Suurbritanna kui Venemaa on hakanud oma turiste Egiptusest evakueerima. «Helistame sinna (reisikorraldaja GoAdventurele – toim) iga päev ja iga päev lubavad, et homme-homme, alati viitavad välisministeerumi soovitusele mitte minna Egiptusesse, aga see minu arust absoluutselt ei keela inimest tagasi tooma,» märkis pahane mees.

Tema kinnitusel on Hurghadasse jäänud turistirühmal nüüd saanud ka raha otsa ning nad ei tea, mida edasi teha. «Nad on küll hotellis, aga raha sai otsa, info saamisega on probleeme,» sõnas Andrei, lisades, et inimestele tekitab muret ka see, et nad ei ole lennuviivituse tõttu jõudnud ka lubatud ajal tagasi tööle.

Plaanitakse täna koju tagasi tuua

Esialgsetel andmetel proovib reisikorraldaja GoAdventure reisirühma täna koju tagasi toimetada. «Nad ei ole lõksu jäänud, vaid kuna sealt evakueeritakse palju inimesi, siis me ootame oma lennuaega, millal lastakse sellisel väikesel tegijal ka oma turistid ära tuua,» sõnas GoAdventure jurist Heiki Tulk, kes ei osanud veel täpsustada, millal see täna võimalikuks võiks osutuda. «Plaanis oli jah esmaspäeval ära tuua, sest lennujaamad ei jaksa läbi lasta nii palju inimesi,» lisas Tulk, viidates, et esmajärjekorras on saanud oma inimesed koju tuua suuremad Venemaa ja Euroopa lennufirmad.

Reisikorraldaja esindaja täiendas, et reisijad, kes asuvad Egiptuse kuurordis Sharm el Sheikhis, tuuakse esialgsete plaanide kohaselt tagasi Tallinna esmaspäeval, 9. novembril. «Reisijad, kes on lennanud Hurghadasse 31. oktoobril, on samuti plaanis tagasi tuua 9. novembril,» ütles Tulk, lisades, et reisijate tagasitoomine 9. novembril on seotud täiendavate ohutusmeetmetega.

«Kõigile GoAdventure reisijatele, kes on hetkel Egiptuses, tagatakse tasuta elamine nende hotellides, toitlustus ning transfeer lennujaama,» kinnitas GoAdventure esindaja, toonitades veel, et reisijatel, kes asuvad Egiptuse kuurortides, ei ole otsest julgeolekuohtu. «Reisikorraldaja GoAdventure vastutab kõigi oma reisijate julgeoleku eest ja teeb kõik endast oleneva, et tagada reisijate ohutut kojutulekut,» kinnitas Tulk.

Tema sõnul avaldab GoAdventure täpse väljalennu aja Egiptuse lennujaamadest ja saabumise Tallinna esimesel võimalusel oma kodulehel www.goadventure.ee. «Samuti informeerib sellest ka kõiki reisijaid ja Eesti Vabariigi konsulaati Egiptuses,» sõnas reisikorraldaja esindaja kella 9 ajal hommikul.

Otsuse tegemine viibib

Kell 9.41 laekunud info kohaselt on Hurghadas olevatele turistidele hotellist öeldud, et nad peavad kell 12 sealt lahkuma. «Ja ikkagi mitte mingit infot reisikorraldajalt,» sõnas Postimehele Andrei, kelle tädi on ka selle Eesti rühma liikmete hulgas, kes sinna kauemaks on jäänud.

Kuigi turistid pidid kella 12 ajaks hotellist lahkuma, selgus vahetult enne seda, et nende hotellis viibimist pikendati veel ühe päeva võrra. Küll ei tähenda see reisikorraldaja sõnul seda, et inimesed täna koju ei pääse. «Me lihtsalt keelasime hotellides inimeste välja tõstmise ja seda tõenäoliselt saabki teha nii, et nende viibimist pikendatakse ühe päeva võrra,» selgitas GoAdventure jurist Heiki Tulk kella 12.30 ajal, lisades, et täpne info lendude toimumise kohta peaks selguma kella 13ks. Siiski ei olnud kella 13.50 ajal reisikorraldajalt võimalik veel täiendavat infot saada.

Välisminiteeriumi esindaja Mariann Sudakov ütles kella 13.45 ajal, et ministeerium on olukorraga kursis. «Egiptuses viibivad Eesti kodanikud on välisministeeriumi ja Eesti Kairo saatkonna konsuli poole möödunud nädala lõpul pöördunud,» rääkis Sudakov, lisades, et ministeerium on aidanud vahendada kontakte reisifirmaga, kes on tegelenud sealhulgas näiteks majutust puudutavate küsimuste lahendamisega.

Egiptuses kojutoomise ootel olevad GoAdventure kliendid on avaldanud kahtlust, et reisikorraldajal on tekkinud rahalised raskused – just selle valguses, et nii Tez Tour kui Novatours on enda poolt lubatud Eesti reisirühmad Egiptusest evakueerinud –, küll aga lükkas reisikorraldaja esindaja selle kella 14 ajal ümber. «Minu teada küll ei ole me mingeid arveldusi peatanud – hetk tagasi siin raamatupidajaga veel täpsustasin mingit arvete maksmist, minul puudub see info, et oleks mingid arveldused peatatud,» ütles ettevõtte jurist Heiki Tulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles