Soomlased viisid hulkuma läinud saare püsivamasse asukohta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome järvede ala
Soome järvede ala Foto: SCANPIX

Täna viisid Kesk-Soome järvede piirkonnas keskkonnakaitsjad läbi delikaatset operatsiooni – nimelt viidi üks triivima läinud saar püsivamasse asukohta.

Teadmata põhjustel läks üks väike kaskedega kaetud saareke paariks nädalaks Kesk-Soome järvede piirkonnas triivima, misjärel ta Rautalampi keskuse lähedal kinni püüti ja ajutiselt maismaalt kinni seoti, vahendab Yle Uutiset. Rautalampi on väike Jyväskylä ja Kuopio vahele jääv vald.

Küll aga on keskkonnaametnikud sellest ajast saadik mures olnud, et kinni seotud saarest võib saada sihtmärk adrenaliinijanustele seiklejatele. Samas aga võib selle õrn pinnas osutuda eluohtlikuks, kuna sealt võib väga kergesti läbi vajuda ja saare alla lõksu jääda.

Täna pukseeriti ujuv saar mitusada meetrit mööda rannikuala Karjala mõisani. Seal kinnitatakse ta püsivamalt ühe teise väikese saare külge, mis sellisel viisil hulkuma ei kipu.

Pärast triiviva saare uude asukohta liigumist varustatakse seda Rautalampi linna majandusnõunik Hannu Poussu sõnul puidust varrastega, et ta enam niimoodi hulkuma ei kipuks. Vajaduse korral varustatakse saart ka tugevate kaablitega, millega ta kuni tänaseni oli maismaa külge seotud.

Oma senisesse asukohta triivis hulkuv saar mitme kilomeetri kauguselt Lonkari järvelt läbi Kattilavirta väina kuni Äijävesi järveni välja. Seal ta ka kinni püüti, kuna kardeti, et ta võib Toholahti silla alla kinni jääda.

Soome väljaande Savon Sanomat sõnul on saare pikkuseks 20 meetrit ja laiuseks 10 meetrit. Saare põhi on umbes ühe meetri paksune ning seda katavad muld ja kased, millest kõige kõrgemad ulatuvad seitsme kuni kaheksa meetrini.

Saare uus omanik on Toholahti veeteedeamet. Esialgu tundis hulkuva saare vastu huvi ka üks kohalikest reisikorraldjatest, kes tahtis seda turismiatraktsioonina kasutama hakata, kuid loobus sellest plaanist niipea, kui kuulis, et see võib sinna peale minejatele eluohtlikuks osutuda.

Miks saar niiviisi triivima läks, on siiamaani ebaselge. Keskkonnakaitsjate sõnul võisid selle põhjuseks olla lõhkevahendid, millega kevadel suuri jäätükke lõhati. Samas räägivad kohalikud, et tegemist on saarega, mida võibki aeg-ajalt triivimas näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles