Taanlased hakkavad õlle pruulimisel uriini kasutama

Tarbija24
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalikülastajate uriin läheb taaskasutusele.
Festivalikülastajate uriin läheb taaskasutusele. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Taanis Roskilde festivalil kasutati sel aastal ebatavalist võimalust koguda külastajate uriini, et seda hiljem õllehumala väetisena kasutada.

Rahvarohked festivalid ja suur uriinigkogus käivad piltlikult öeldes käsikäes. Tavaliselt kogub jäätmekäitlusauto hiljem kõik väljaheited kokku ning toimetab edasi vastavasse asutusse. Sel suvel proovivad taanlased aga viisi uriini ümbertöötlemiseks – nimelt on neil plaanis kasutada seda kui väetist humalale, millest hiljem õlut pruulima hakatakse, vahendab Medical Daily.

Roskilde festival on ilmselt paljudele eurooplastele tuttav ning selle külastajatel on võimalus annetada oma uriin farmeritele. Ettevõtmise nimeks on «Pissist pilsneriks» (From Piss to Pilsner) ning külastajatel palutakse pissida metallnõusse, mille kõrval on kiri: «Ära raiska oma uriini. Talupidajad saavad seda taaskasutada õlle valmistamiseks».

«Me paneme pissuaarid üsna lavade lähedale ja loodame sellega koguda ka mõne rokkstaari pissi,» ütles Marie Grabow Westergaard Taani põllumajandus- ja toidunõukogust.

Edasi juhitakse uriin spetsiaalsetesse kogumismahutitesse ning lõpuks kasutatakse väetisena õllehumala kasvatamisel. Põllumajandus- ja toidunõukogu loodab ettevõtmisega koguda 25 000 liitrit uriini üle 100 000 külastaja käest.

«Pissist pilsneriks» pole vaid säästlik viis väetise kogumiseks, vaid püüab lahendada ka keskkondlikke probleeme. «Suur uriinikogus on olnud negatiivseks mõjuks keskkonnale ja kanalisatsioonile, kuid selle taaskasutus muudab uriini saastaja asemel abivahendiks,» ütles kogu esindaja Leif Nielsen.

Kuigi tavaliselt ollakse rohkem tuttavad ühe teise väljaheitega, mida väetamise eesmärgil kasutatakse, on uriinis tegelikult rohkem toitaineid, mis sobivad sel puhul paremini. Lisaks ei kanna uriin edasi E.coli bakterit ega ohusta inimese tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles