Euroopa väikseim suurriik kohe siinsamas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nullist ülesehitatud ja miljoneid maksma läinud Vilniuse suurvürsti palees on püsiväljapanek algse hoone säilinud detailidest, aga üksjagu ruume seisab siiani tühjana.
Nullist ülesehitatud ja miljoneid maksma läinud Vilniuse suurvürsti palees on püsiväljapanek algse hoone säilinud detailidest, aga üksjagu ruume seisab siiani tühjana. Foto: Hanneli Rudi

«Meil ei ole teiega midagi ühist, me oleme täiesti erinevad,» kinnitab giid Ona Sagevičiene. «Ainult lätlastest naabrid on meil ühised,» lisab ta hetk hiljem.  Tuleb tunnistada, et Balti riike nagu oma viit sõrme tundev giid räägib tõtt. Sellist suurriiklikku mõtlemist nagu Leedus kohtab ainult seal.

Vilniuse katedraali kõrval seisab kunagine suurvürsti palee. Õiguspoolest on seegi nullist üles ehitatud, sest hoone ise hävis 18. sajandi lõpul ja selle varemedki lükati ammu-ammu maatasa. Hävitatud palee otsustas iseseisev Leedu riik üles ehitada kogu selle aus ja hiilguses. Kuna Vilniuse vanalinn kuulub nagu Tallinngi UNESCO maailmapärandi nimistusse, siis soovitati giidi sõnul UNESCO ekspertide külaskäigu ajal maha vaikida, mida kõrge tara taga tegelikult tehakse. Kuigi mõte ehitada saja miljoni liti eest üles hoone, mida juba mitusada aastat pole, pahandas ka leedukaid, tehti mõte teoks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles