Eesti pereisa ei pääse Taist koju

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario ja Kadri Tais.
Mario ja Kadri Tais. Foto: Mario Krabi

Eestlased Mario ja Kadi sõitsid väikelapsega Taisse puhkama ning pidid täna kodumaale naasma. Üleeile tegid nad aga Phuketis autoga avarii, mille tulemusena võttis kohalik politsei isalt teadmata ajaks passi ära ning ta on soojal maal lõksus. 

Pereisa Mario kirjeldas, kuidas vasakpoolse liiklusega ühesuunalisel tänaval liiklusõnnetus juhtus. «Ma ei sõitnud kiiresti, mu kiirus oli umbes 15 km/h. Liikusin paremasse poolde tee äärde, sest laps nuttis taga. Järgmisel hetkel oli suur pauk, roller sõitis parema külje pealt sisse.» Rolleril istunud mees ja naine kiivreid ei kandnud. Rollerit juhtinud mees jäi terveks, taga istunud naisel murdusid varbaluud.

Pärast avariid pani politseinik pereisa fakti ette: ta kas annab oma passi või läheb vangi. Niisiis andis Mario politseinikule passi, kusjuures ühtegi paberit või tõendit selle vastu ei antud. «Öeldi, et mingi aeg minge haiglasse, kui teise poolega kokkuleppele saate ning ta kinnitab, et ma võin ära minna, siis antakse pass tagasi. Teine variant on see, et katan kõik haiglakulud, kuigi ma pole üldse süüdigi.»

Mario peab imelikuks, et viga saanud naine, kel puudus tervisekindlustus, viidi kõige kallimasse haiglasse, kus talle tehti operatsioon ning jäetakse edasisele ravile. «Mul tekib küsimus, et kui ta enam kriitilises seisus pole ja kõik on hästi, miks ta ei viida teise haiglasse, mis pole nii kallis,» rääkis Mario. 

Mees kirjeldas, et on üritanud rolleril sõitnutega rääkida, kuid nad ei kavatse end süüdi tunnistada. «Kuna neil pole kindlustust, siis nad ütlevad, et ei suuda neid haigla arveid maksta.»

Et asjale kiiret lahendust paista polnud, otsustas pere, et naine ja laps sõidavad Eestisse tagasi ning mees jääb Taisse. Praegu viibib Mario hotellis, lootes, et asjad lahenevad ruttu. Kohalik abi on tema sõnul väga kehv ning juriidilist tuge pole võimalik saada, kuid just sellest on hetkel kõige rohkem vajaka.

«Ehtne näide on see, et mulle lükati paber lauale ja öeldi, kui alla ei kirjuta, siis minu jaoks lõpeb kõik väga halvasti,» kirjeldas ta, kuidas ta midagi aru saamata taikeelse dokumendi ees seisis. Inglisekeelse dokumendi nõudele laiutati vaid käsi. «Ma siis kaitsesin end nii, et sinna, kuhu kõik osapooled olid oma allkirjad pannud, kirjutasin inglise keeles alla «Ma ei saa sellest tekstist aru, see pole minu keelde tõlgitud ja ma ei tea, millele mul kästakse alla kirjutada.»»

Mehe sõnul on ta välisministeeriumiga kontaktis ning juhtumit aitavad lahendada kaks konsulit. «Soovin tänada kõiki inimesi, kes on aidanud ja toeks olnud. Ka välisministeeriumi,» sõnas ta. Ka välisministeerium kinnitas Postimehele, et nad on intsidendist teadlikud ning konsulid tegelevad lahenduse otsimisega.

Mario toonitas, et perel on olemas küll Swedbanki kuldkaarti reisikindlustus, mis kehtib ka kolmandatele isikutele, kuid kindlustatu liisitud maismaa-, vee- või õhusõidukist või selle kasutamisest põhjustatud nõudeid ei hüvitata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles