Prantsusmaa kuulsaimad muuseumid on peagi avatud iga päev

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa pealinnas asuv Louvre`i muuseum, kuhu pääseb läbi klaaspüramiidi.
Prantsusmaa pealinnas asuv Louvre`i muuseum, kuhu pääseb läbi klaaspüramiidi. Foto: AP

Prantsusmaa enim külastatud muuseumid, Louvre, Versailles`palee ja Orsay (Musée d'Orsay), on järgmisest aastast külastajatele avatud seitse päeva nädalas. Paljud on juba varem imestanud, miks need nädalaringselt lahti pole.

Prantsusmaa kultuuriministeerium on töötanud juba mitu kuud selle nimel, et lähitulevikus oleksid need muuseumid lahti kõigil päevadel, vahendab The Local.

«Riigi kolme enim külastatud muuseumi lahtihoidmine seitsmel päeval nädalas võimaldab paremat ligipääsu kunstiteostele,» seisab valitsuse 2015. aasta eelarve projektis.

Samuti on selleks olemas vajalikud rahalised vahendid. Praegu on muuseumid ühel päeval nädalas suletud, tavaliselt kas esmaspäeval või teisipäeval.

Samas on näiteks Londoni populaarsemad muuseumid, nagu Londoni Rahvusgalerii ja Briti Muuseum, avatud seitsmel päeval nädalas. Ka New Yorgi Moodsa Kunsti Muuseum (MoMA) on lahti iga päev.

Louvre esindaja Christian Galani aga kahtles, kas see on ikka hea mõte. «Eesmärk on saada rohkem raha, kuid külastustingimuste peale pole üldse mõeldud,» tõdes ta.

«Kui me oleme kõikidel päevadel lahti, saab külastada vaid 60 protsenti ruumidest, seevastu praegu on külastajatele avatud 85 protsenti ruumidest,» lisas ta.

Louvre juhtkond ütles väljaandele AFP, et ametiühingutega toimub veel põhjalik arutelu, et otsus oleks nii külastajate kui ka töötajate huvides.

CFDT ühing, kes esindab Versailles`paleed, juhtis tähelepanu teistele praktilistele raskustele. «Sellisel juhul peame koristama öösiti,» tõdes CFDT avalduses. «See läheb rohkem maksma, kuna maksma peab ka öötöötajatele.»

Samuti on küsimus, mis saab filmimeeskondadest, kes kasutavad raha eest paleed päevadel, mil see külastajatele suletud on.

Louvre muuseumis käib aastas rohkem kui 9,2 miljonit inimest ning Louvre on ka maailma kõige külastatum muuseum. Versailles`palee muuseumit külastab aastas seitse miljonit ja Orsay muuseumit 3,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles