Airbnb pakub alternatiivi hotellile

Indrek Lepik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chicagost pärit Megan Walsh leidis möödunud suveks peatumispaiga Los Angeleses just Airbnb vahendusel. Kokku on keskkonnas pakkumisel üle 550 000 toa, korteri või maja.
Chicagost pärit Megan Walsh leidis möödunud suveks peatumispaiga Los Angeleses just Airbnb vahendusel. Kokku on keskkonnas pakkumisel üle 550 000 toa, korteri või maja. Foto: AP/Scanpix

Airbnb vahendusel võib leida välismaal viibimise ajaks mõnusa ööbimiskoha kellegi korteris või majas ning seda üldjuhul soodsamalt kui hotellis.

Maailmas  reisides naaseb enamik turiste ööseks hotelli, millesarnane ka kodumaal tegutseb. Linad on puhtad, vesi soe ja teenindus arusaadavas keeles. Kuid suur osa reisimisvõlust on kohaliku elu kogemine, mitte ainult vaatamisväärsused.

Need kaks poolt toob kokku Airbnb-nimeline teenus, mille kaudu on võimalik sihtriigis üürida tuba, korterit või maja kohaliku pakkuja käest. Et Airbnb on üldjuhul hotellidest ka märksa odavam, on teenus meelepärane valik paljudele.

«Seni pole mul negatiivseid kogemusi olnud. Reisides vaatan, et Airbnb’s pakutu poleks eriti kallim kui hostel,» kirjeldas oma eelistusi teenust korduvalt kasutanud ja ka oma korterit välja üüriv Liisa. Paljude reisijate sõnul annab kellegi kohaliku juures ööbimine võimaluse näha sealset elu, külastada kohti, kus käivad kohalikud. Liisa sõnul tasub Airbnb eriti ära paaris reisides.

Kuigi lõviosa üüripakkumistest moodustavad toad või korterid, on saadaval ka terveid maju, kuhu mahub ööbima suurem seltskondki. Paljud ettevõtted üürivad just selliseid pindu konverentside ja teiste suurürituste ajaks, saades sellega ühise peatumispaiga, mis seesugustel perioodidel ülebroneeritud hotellide puhul alati võimalik pole.

Enne üürimist tasubki selgeks teha, kas tegu on jagatud toa, privaattoa või kogu elamispinna pakkumisega.

Rahvusvahelisse meediasse on jõudnud ka Airbnb’ga seotud õuduslugusid, kuid üldjuhul on need jutustatud võõrustajate, mitte üürnike perspektiivist. Kuigi kuulutusi uurides tasub liiga odavatesse hindadesse ja muidu «tasuta lõunatesse» suhtuda teatava skepsisega, annavad varasemad arvustused ja Airbnb kasutajatugi üürnikule piisava kaitse. Tulenevalt esma-aastate kogemusest on teenusepakkuja asunud aina enam kindlustama ka üürileandjaid. Teenustasudest rahastab Airbnb kindlustusfondi, mille kaudu suuremat kahju hüvitada. Probleemid paistavad olevat siiski pigem erandlikud.

«Ka välja üürides pole seni probleeme olnud,» kinnitas oma Põhja-Tallinna korterit pakkuv Liisa. «Oma kuulutusse olen ma muidugi kirjutanud, et tegu on vaikse majaga, kus pidutsemist pigem ei sallita. Eks Põhja-Tallinn ole ka populaarne piirkond, kuhu tuleb välismaalt noori hips­tereid,» kirjeldas ta.

Tõsi, samuti oma korterit üürival sõbrannal on teatud probleeme ette tulnud. «Sõbrannalt üüris korterit üks vene paar, kes tuli Tallinna sünnitama. Nad olid seal kuu aega. Korterit üle võttes märkas sõbranna, et mööblit on liigutatud ja kardinaid pesumasinas pestud, mis need muidugi ära rikkus,» rääkis ta, lisades aga kiiresti, et tegu on olnud siiski väikeste asjadega. Tema enda korteris ütlesid ühel hetkel üles pesumasin ja ukselink, mille võis ka tavalise kulumise arvele kirjutada.

Liisa sõnul on paljude jaoks tegu arvestatava sissetulekuallikaga. Näiteks maal suvilat omavad inimesed saavad oma suvel tühjalt seisvad korterid nii vähese vaevaga välja üürida. Populaarseimad kuud on juuli ja august, kuid külalisi jagub hea turundusega kogu aastaks. Positiivse kogemuse saanud külalised jätavad pakkumiskuulutusele oma soovituse, mis tekitab uutes huvilistes usaldust.

Kuigi paljud hotellid ja kohalikud omavalitsused on Airbnb tegevust tauninud, leiavad nii Liisa kui teisedki, et tegu on perspektiivika ettevõtmisega.

Mis on Airbnb?

•    Airbnb on «kogukondlik turg», mille kaudu omanikud pakuvad oma kinnisvara reisijatele.

•    Teenuse kasutajad on jagatud võõrustajateks ja külalisteks. Mõlemad peavad Airbnb’sse registreerimisel oma isiku kinnitama, edastades meiliaadressi, telefoninumbri ja fotokoopia isikut tõendavast dokumendist.

•    Võõrustajate avaldatud pakkumised koondatakse Airbnb andmebaasi, mis kuvab neid asukoha, hinna ja muude parameetrite järgi. Huvipakkuva pinna leidmisel saab esitada taotluse selle reserveerimiseks, mille võõrustaja peab kinnitama. Märgitud rendihinnale lisandub veel 6–12 protsendi suurune tasu, mille kaudu rahastatakse võõrustajatele mõeldud kindlustust ja kasutajatuge.

•    Airbnb sai alguse AirBed&Breakfasti-nimelise firmana, pakkudes õhkmadratsil ööbimist ja kodust hommikusööki ärimeestele, kes konverentside ajal hotellikohta ei leidnud. Airbedand­breakfast.com avati ametlikult 2008. aasta augustis, aasta hiljem lühendati firmanimi Airbnb’ks.

•    Praegu hinnatakse firma väärtust kuni 10 miljardile dollarile.

•    Airbnb tegutseb 192 riigis ja 33 000 linnas, andmebaasis on registreeritud üle 500 000 võõrustaja.

Allikas: Airbnb

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles