Top Toursi reiside vahendajad jätkavad vassimist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksejõuetul ja pankrotimenetluses Top Toursi juhib avalikkuse tähelepanu vältiv tundmatu Maardu elanik.
Maksejõuetul ja pankrotimenetluses Top Toursi juhib avalikkuse tähelepanu vältiv tundmatu Maardu elanik. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Viis Top Toursi reise vahendanud firmat nõuavad tarbijakaitse eelmise nädala hoiatusest hoolimata oma klientidelt tagantjärele reisilepingute allkirjastamist, et pääseda nii ärajäänud reiside hüvitamisest.

Kuna menetlus on praegu käimas ja ükski inimene, kellele vahendajad pliiatsi pihku on surunud, pole nõustunud tegema kirjalikku avaldust, ei saa tarbijakaitse ka vassivate firmade nimesid avaldada.

Inimesed pelgavad?

«Me oleme palunud, et inimesed tuleksid ja teavitaksid sellest kirjalikult, aga ma ei tea, kas neid on ära hirmutatud või mis seal on, et nad ei ole tulnud kirjutama. Inimesed on küll helistanud ja me teame neid juhtumeid ja me teame neid firmasid, aga meil ei ole kirjalikku tõendit,» rääkis Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Tagantjärele nõuavad Top Toursi reise vahendanud firmad oma klientidelt allkirju seetõttu, et vältida ärajäänud reiside hüvitamist. Nimelt ei märkinud firmad reisi müümisel kirjalikult, et tegelik reisikorraldaja oli Top Tours ja nii lasub praegu hüvitise maksmise kohustus neil.

Kõik Top Toursi kaela

Kui vahendajatel õnnestub aga tagantjärele kirjalikult näidata, et reisikorraldaja oli Top Tours ja klient kinnitab oma allkirjaga selle teatavaks võtmist, siis pääseb vahendaja raha maksmisest ja hüvitis tuleb katta Top Toursi tagatisrahadest.

Turetski sõnul on vahendajate selline tegevus ebaaus nende inimeste suhtes, kellel on tegelikult õigus otse Top Toursi tagatisrahast hüvitist saada.

Seetõttu soovitaski amet kõikidel, kellele reisifirma on tagantjärele lepingu allkirjastamise ettepaneku teinud, mitte mingil juhul allkirja anda. Taolisest tegevusest tuleks hoopis tarbijakaitse e-posti aadressil info[ät]tka.riik.ee teada anda.

Politseil pole seisukohta

Kuna vahendajad jätkasid allkirjade nõudmist ka pärast eelmise nädala hoiatust, on amet nüüd ühendust võtnud ka turismifirmade liidu ja politsei majanduskuritegude talitusega.

Talituse esindaja Rocco Ots ütles, et antud asjade kohta said nad tarbijakaitselt teate suuliselt ja mingit menetlust praegu ei käi.

«Kõlab väga kentsakalt, et tagantjärgi korjatakse mingeid allkirju, aga samas võlaõigusseadus lubab meil ka suuliseid lepinguid ja neid hiljem vormistada kirjalikuks. Igas tegevuses ei ole kuritegu,» ütles Ots.

Samas lisas ta, et kindla seisukoha kujundamiseks oleks vaja paberil näha, mis lepingule allkirjad tagantjärgi korjati, mis on lepingu täpne sisu ja mis see endaga kaasa toob. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles