Kaheksa põhjust, miks jääd puhkuse ajal haigeks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus aitab laste ajul areneda.
Puhkus aitab laste ajul areneda. Foto: Panther Media / Scanpix

Kui ootad juba kärsitult, millal suvepuhkus kätte jõuab, tasub arvestada ka sellega, et organism võib pärast pikka aega kestnud töörutiini uues olukorras ootamatult ja negatiivselt reageerida.

Terviseeksperdid paljastasid väljaandele news.com.au, milliseid tervisehädasid võib reisil olles kõige sagedamini ette tulla.

1. Lendamine võib põhjustada hambahädasid

Lennureis võib esile kutsuda hambavalu, mis sulle varem häda ei teinud. Põhjus peitub kõrguses ja õhurõhus, mis valu esile kutsub. Sama võib juhtuda ka mägironimisel või kõrgustikes suusatades.

2. Kõhuhädad

Su seedesüsteem on tundlik alates sellest, kui oma teekonda alustad. Pikamaalennud võivad aeglustada tempot, kui kiiresti toit soolestikus liigub ja see võib koos vedelikupuudusega põhjustada kõhukinnisust.

3. Oled haigustekitajate suhtes tundlikum

Isegi kui sa ei ole kuid võtnud haiguslehte, võid end järsku avastada külmetushaiguse või mõne muu infektsiooni küüsist. Hollandi teadlased on leidnud, et üks inimene 30st jääb puhkuse ajal haigeks – kohe, kui nad üritavad puhata, tekib neil omamoodi fenomenaalne «puhkamise haigus». Üks teaduslik seletus sellele on adrenaliinis, mida meie keha töötades toodab ja mis võib kaitsta meid haiguste eest.

4. Su heinapalavik süveneb

Rusikareegel on see, et kui sa reisid lõunasse, näiteks Vahemere-äärsetesse piirkondadesse, siis seal tekib ja lõppeb õietolmu hooaeg varem, kuid minnes näiteks Skandinaaviasse või hoopis USAsse, võib seal juulis veel väga palju õietolmu olla.

5. Kuumus põhjustab veresuhkru langust

Kuum ilm on ohtlik insuliinist sõltuvatele haigetele, kuna nende veresuhkru tase langeb liiga madalale.

6. Sul tekib migreen

Esmamulje järgi võib tunduda, et puhkus aitab võidelda peavaluga, aga tegelikult võib see aeg migreeni hoopis esile kutsuda. Ühe teooria järgi häirib kuumus hüpotalamust ehk vaheaju alumist osa, mis käitub keha loomuliku termomeetrina.

7. Sa tunned end uniselt

Põhjus on väga lihtne: enamik inimestest kannatab igapäevaselt unepuuduse all. Kui need inimesed saavad lõpuks puhata, muutub kogu unering ja tahad üha kauem magada.

8. Puhkusejärgne masendus

Arvukad uuringud on näidanud, et ükskõik kui väga ollakse oma puhkust nauditud, võivad pikaajalised mõjud kaduda vähem kui nädalaga. Üks puhkaja kolmest ütleb, et ainuüksi teadmine, et nad peavad tööle naasma, tekitab neis depressiooni.

Mõistagi ei ole puhkus organismile kokkuvõttes halb, vaid sellel on veelgi enam häid mõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles