Enne reisi: kuidas hoiduda taskuvarastest

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskuvargad tegustevad osavalt.
Taskuvargad tegustevad osavalt. Foto: SCANPIX

Rumeenlased viskavad nalja, et nende riigis puudub organiseeritud kuritegevus, kuna pätijõugud pole lihtsalt suutelised organiseeruma. Paraku ei taha see nali paika pidada Euroopa populaarsetes turismikohtades.

Vaba liikumine Euroopa Liidus tähendab ühtlasi sedagi, et liikumisvabadust kasutab ka piiriülene kuritegevus, kirjutab reisiportaal trip.ee.

Sisuliselt igal aastal muutub põhiliselt Rumeeniast, Bulgaariast ja Albaaniast pärit mustlastega seonduv tänavakuritegevus turismihooaja saabudes Lääne-Euroopa linnades aktuaalseks teemaks.

Kui itaallased või hispaanlased on mustlastega hädas üsna pidevalt, siis äsja võis Iiri ajalehest Independent lugeda kirjeldust, kuidas kaks mustlasjõuku jõudsid Iirimaa pealinna Dublini kesklinnas röövida sadu turiste. Muuhulgas langes Independenti teatel rahakotivarguse ohvriks ka üks Soome turist.

Mustlasjõugud on oma kodutöö hästi teinud ja teavad täpselt, kus turiste kõige rohkem liikumas on. Sihtmärkideks on kõik, kellel on turismikaarti käes näha või keda saab mõnel teisel viisil turistina identifitseerida.

Tähtsaim ostutänav

Varaste põhilised tegevuskohad on näiteks Dublini üks tähtsamaid ostutänavaid Grafton Street ja selle ümbrus, Guinessei õlletehas ning Heustoni raudteejaam. Vargapoisid on selgeks teinud ka Iiri seadused ning kasutavad nende liberaalsust mõnuga ära. Kui paturegister kasvab nii pikaks, et ähvardama hakkab vangla, liiguvad nad edasi järgmistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse.

Iirimaal on väljast sissesõitnud vargajõukude tegevus siiski veel suhteliselt tagasihoidlik. Kui seal on arreteeritud üle tuhande välismaalt saabunud kriminaali, siis näiteks Prantsusmaalt saadeti 2012. aastal välja 13.000 Rumeenia ja Bulgaaria päritolu inimest.

Nii Prantsusmaal, Itaalias kui Hispaanias, aga ka Saksamaal ja teistes Lääne-Euroopa riikides ongi kõige suuremad probleemid seal, kus liigub kõige rohkem turiste. Näiteks ainuüksi Pariisis Louvre'i muuseumis tegeleb 20 erariides politseinikku sellega, et püüda taskuvargaid.

Enamasti on kõige ohtlikumad lapsvargad, sest vanemad organisaatorid eelistavad varju jääda. Märkimisväärne osa taskuvarastest kasutab varguse läbiviimiseks ühel või teisel moel tähelepanu kõrvalejuhtimist, olgu siis mõne palvega, otsa komistades või mõnel muul moel.

Igal juhul tasub jälgida, et raha ja muu väärtuslik ei oleks kergelt märgatav ja kergelt kättesaadav (näiteks rahakott pükste tagataskus või kaamera lihtsalt käe otsas), hoiduda raha väljavõtmisest pangaautomaadist, mis asub rahvarohkes kohas ning panna tähele, mis ümbruses toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles