Minge oma moblaga metsa!

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida pildistame? Jaak Teppan, SA Eesti Terviseradade tegevjuht, on Tähtvere spordipargis leidnud järjekordse kontrollpunkti ja teeb mobiiliga märke – ma olen siin olnud!
Mida pildistame? Jaak Teppan, SA Eesti Terviseradade tegevjuht, on Tähtvere spordipargis leidnud järjekordse kontrollpunkti ja teeb mobiiliga märke – ma olen siin olnud! Foto: Priit Pullerits

Nutitelefon on? Kui on, siis ärge passige kodus. Minge välja ja vaadake, kuhu see teid vabas looduses juhatab.

Ärge olge narr! Te ei taha ju ilusal kevad­ajal linnas konutada? Nüüd ütlete, et läheks küll metsa ja loodusesse, aga mis seal teha, kui marju-seeni veel pole, ja takkapihta pelgate, et äkki eksite ära.

Mõni mure! Mets ja loodus on huvitavaid märke täis. Ja Eesti, ärge unustage, on IT-riik. Võtke vaid nutitelefon kaasa – küll te näete ja veendute.

Lasin uut lahedat loodusseiklust tutvustada Jaak Teppanil, SA Eesti Terviseradade tegevjuhil. Ta võttis kaasa oma targa telefoni, kuhu oli tasuta laadinud mobo ehk mobiiliorienteerumise rakenduse (juhised saab kodulehelt mobo.osport.ee), lisaks installeerinud märgete tegemiseks QR-ruutkoodi lugeja. Pärast rakenduse käivitamist ilmub ekraanile kaartide nimekiri. Sealt siis valigegi, kuhu soovite orienteeruma minna. Tallinna lähistel leidub mobo-radu kuus, Tartu külje all kolm. Kokku on neid üle Eesti ligi 30, isegi Hiiumaal Tahkuna poolsaarel.

Valisime Teppaniga Tartu põhjaservas Emajõe luha ääres laiuva Tähtvere puhkepargi 16 kontrollpunktiga raja, liikumisvahendiks jalgratta. Teppan kuvas oma telefoni ekraanile täiesti hariliku, igaühele arusaadava orienteerumiskaardi, millel on punase sõõriga tähistatud kontrollpunktide asukohad. Valisime neist numbri järgi esimese ning istusime siis sadulasse. (Loomulikult võite liikuda ka jalgsi.)

Mõistagi tuleb kontrollpunkti poole liikudes esmalt mobiili ekraanil kaarti uurida, ega kavandatud marsruudile jää ette mõnda ületamatut veekogu või läbimatut padrikut. Ent just sellised takistused ja nendest möödapääsu otsimine mobo paeluvaks teevadki. Kontrollpunkt paistab enamasti juba eemalt silma: selleks on tugeva posti otsa kinnitatud hele infotahvel. Kui olete selle ette jõudnud, valige menüüst «märge», suunake telefon tahvlist 20–50 cm kauguselt QR-koodile ja tehke pilt. Näete, nii lihtsalt see käibki – punkt võetud! Uskuge, see kõik on tegelikkuses palju lihtsam, kui siin kirjeldades.

Nüüd taas pilk kaardile ja järgmist punkti otsima.

Et mis on asja mõte? Esiteks, enamik teist, tunnistage, ei viitsi niisama metsa või loodusesse minna. Aga kui ühendada värskes õhus liikumine mingi eesmärgistatud, vaimse tegevusega, on ettevõtmisel hoopis teine maitse, kas pole? Teiseks, kui teha seda pere või sõpradega, kujuneb mobost meeldiv seltskondlik ühistegevus. Näiteks jõudsime Teppaniga arutleda pooleteise tunniga mitmete maailma- ja spordiasjade üle. Kolmandaks: liigute endale paslikus tempos, sest mobo ei tähenda põrmugi võistlemist. Kuigi, neljandaks, kui soovite, võite ka võistelda: pärast saate mobo veebilehel võrrelda oma tulemusi teistega, kes varem sama raja läbinud.

Nii, mis te veel passite? Minge metsa! Siis näete, muide, ka seda, kuhu Merko, Eesti Energia ja Swed­bank on teie elurõõmuks ja tervise hüvanguks osa raha paigutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles