Nimevahetus lennukipiletil võib osutuda piletist kallimaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuki salong.
Lennuki salong. Foto: Siim Kumpas

Soodushinnaga lennupileti ostnud reisija peab olema valmis üsna suurteks lisakulutusteks - näiteks haigestumise korral vajalik nime muutmine võib maksta isegi rohkem kui pilet ise.

Sellise tõdemuseni jõudis läinud nädalal Kesk-Eestist pärit Veljo. Ta oli oma naisele Estonian Airilt ostnud 999-kroonise sooduspileti Norrasse. Kahjuks jäi abikaasa haigeks ja piletil tuli muuta reisija nime.

Kuigi mees teadis, et nimevahetus on tasuline, tabas teda lennufirmasse helistades halb üllatus – nime muutmise eest küsiti üle 1100 krooni.

«Siis selgus kurb tõsiasi, et väikene kirjatöö maksab sisuliselt rohkem kui lennusõit,» rääkis Veljo. «Kas selle nime vahetuse teeb siis Evald Okas või keegi muu kunstnik oma kalligraafilise käekirjaga? Täiesti arusaamatu situatsioon!»

Samas tunnistas mees, et ta pole otseselt nime muutmise eest maksmise vastu, kuid asi võiks jääda ikka mõistlikkuse piiridesse.

Veljo helistas õiguse saamiseks ka tarbijakaitsesse, kuid sai sealt vastuseks, et lennufirma ei eksi millegi vastu.

Pealtnäha suuremate kulutusteta tehtava nime muutmise eest võivad lennufirmad küsida nii suurt tasu, kui nad ise soovivad, kinnitas tarbijakaitse ka Tarbija24`le.

«Lisakulud muudatuste tegemise eest määravad lennukompaniid ise ning regulatsioon selles osas puudub,» märkis tarbijakaitseameti esindaja Kadri Kauksi.

Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelinen ütles, et nad on sel teemal avalikkuses palju rääkinud ja neil on pakkumisel ka piletid, mille puhul on nime muutmine tasuta. Milles seisnevad nime muutmisega seotud kulud, Eskelinen ametlikult kommenteerida ei soovinud.

Samas märkis Eskelinen, et lennufirma saab erandjuhtudel ka odavama pileti ostnud reisijatele vastu tulla ja nime muutmise tasuta ära teha. Seda võimalust pakkus ta pärast Tarbija24 telefonikõnet ka Veljole. Nimevahetus piletil sai tehtud ühtegi lisakrooni maksmata.

LISAKOMMENTAAR

Ilona Eskelinen, Estonian Air:

Estonian Air tuli siin erandkorras vastu, kuna küsimus oli üksi reisiva alaealise lapse kojutoomises. Üldjuhul lähtuvad nii Estonian Air kui ka teised lennufirmad kehtestatud  piletireeglitest ja kampaaniahinnaga pileteid tasuta muuta ei saa. 

Tuletame siinkohal veel kord meelde, et enne reisi tuleb sõlmida reistõrkekindlustus, mille puhul korvatakse reisijale haigestumise jms tõttu reisi edasilükkumisega seotud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles