Omal käel reisijad vajavad suuremat kaitset

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus.
Puhkus. Foto: Panther Media / Scanpix

Puhkusele sõitjad, kes panevad ise kokku oma reisipaketi, vajavad paremat kaitset, leiab Euroopa Parlament. Kolmapäeval hääletatud eelnõu kohaselt soovitakse tagada muuhulgas reisija tagasitoimetamine kodukohariiki juhul, kui reisikorraldaja läheb pankrotti ning parem kaitse hindade tõstmise ja lennuaegade muutmise vastu pärast tehingu sõlmimist.

Praegu jõus olevad seadused pärinevad 1990. aastast, teatas Euroopa Parlament (EP). Vahepealse aja jooksul on odavlennufirmade ja internetiteenuste turule tulek oluliselt muutnud reiside planeerimist ja selle eest tasumist. Paraku interneti teel ostetud reiside puhul ei kehti samad reeglid, mis reisibüroode toodete puhul. Selle tulemusena võivad reisijad leida end juriidilises mõttes hallist tsoonist, mis võib osutuda kulukaks.

Uuendatud direktiivi eelnõu, mis oli parlamendis hääletusel kolmapäeval, laiendab pakettreisi mõistet, hõlmates peaaegu kõiki reisikorralduse elemente nagu lennupiletid, majutus ja autorentimine, et paremini kaitsta tarbijaid. EP saadikud rõhutasid, et enne ostu-müügi lepingu sõlmimist peab reisijaid teavitama, kui nende reisikorraldus ei vasta paketi määratlusele ja kui seetõttu ei laiene neile samad õigused ja kaitse.

«Parandatud definitsioon täpsustab pakettreisi määratlust ja suurendab tarbijate kaitset ja nende teavitamist tarbijaõigustest,» ütles EP raportöör Hans-Peter Mayer (EPP).

Direktiivi eelnõu kohaselt  peab olema tagatud näiteks reisija tagasitoimetamine kodukohariiki juhul, kui reisikorraldaja läheb pankrotti ning reisija kiire abistamine tema sattumisel raskustesse reisi või puhkuse ajal.

Hindu võib pärast lepingu sõlmimist tõsta ainult erandjuhul, kui see on seotud kütusehinna või maksumäära tõusuga ja mitte rohkem kui 8 protsenti.

Reisikorraldajad ei tohi märkimisväärselt ehk rohkem kui kolm tundi muuta lennuaegu pärast kliendiga lepingu sõlmimist.

Kui ettenägematud asjaolud nagu looduskatastroof või terrorirünnak muudab reisijate õigeaegse kojunaasmise võimatuks, tuleb reisikorraldajal leida maksimum viieks ööks majutus, mis vastab ostetud paketi tasemele või katta reisija ööbimiskulud (kuni 125 eurot öö kohta).

Direktiiv läbis parlamendis esimese lugemise, mis annab mandaadi järgmisele parlamendi koosseisule pidada läbirääkimisi direktiivi lõpliku sõnastuse osas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles