Salina Turda – soolakaevanduse muuseum ja puhkekeskus

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salina Turda
Salina Turda Foto: Cristian Bortes

Salina Turda endine soolakaevandus, soolakaevanduse muuseum, haloteraapia keskus ja puhkekeskus asuvad Rumeenia edelaosas Transilvaanias Turda linnas, kus on 58 000 elanikku. Loetud huviväärsuste tuumaks on Turda piirkonna soolaväljad.

Soola kaevandati Turdas esmakordselt juba antiikajal, mil piirkond oli roomlaste võimu all. Järjepidevalt kaevandati seal soola aga peaaegu üheksasaja aasta jooksul – 11. sajandi teisest poolest kuni 1932. aastani. Alates 1992. aastast on Salina Turda avatud külastajatele, seal tegutseb haloteraapia keskus, soolakaevandusmuuseum ja puhkekeskus.

Salina Turda soolaväli on umbes 45 ruutkilomeetrit. Soolakihi paksus on seal keskmiselt 200 m, kuid mõnel pool isegi enam kui 1200 m. Sealse geoloogilise varu suuruseks hinnatakse peaaegu 38 miljonit tonni soola. Seejuures on Salina Turda soolalade paljudes kohtades väga puhas – NaCl sisaldus on seal kohati üle 99%.

Salina Turda soolakaevanduse muuseumis on turistidele avatud mitmed kunagised kaevandused ja hulk erineva otstarbega ruume. Rudolfi kaevandus on 42 m sügav, 50 m lai ja 80 m pikk. Rudolfi kaevandus asub Turda soolakaevanduse sellel alal, kus kõige viimasena soola kaevandati. Rudolfi kaevanduse kesksele alale jõudmiseks tuleb laskuda... Loe edasi Reisiguru'st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles