Talvise Amsterdami reisispikker

Riina Luik
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol projekt «Õhku joonistatud», autor Ralf Westerhof (Holland).
Fotol projekt «Õhku joonistatud», autor Ralf Westerhof (Holland). Foto: Riina Luik

Kes eelistavad talvel suusalumele pigem sisukat linnapuhkust, võiks pöörata pilgud Amsterdami poole.

Üks ettevõtmine, mis lisaks turistidele ka kohalikke otsekui magnetiga ligi tõmbab, on teist aastat korraldatav valgusfestival. 19. jaanuarini kestval festivalil eksponeeritavad 30 eriilmelist valgusobjekti (ja sageli ka heliobjekti) asuvad üksteisest vaid jalutuskäigu, jalgratta- või paadisõidu kaugusel, väljendades igaüks omal moel teemat «Valgusega ehitades».

Illuminade-nimelise marsruudi objektid paiknevad ajaloolises linnasüdames, Water Colorsi valgustatud vaatamisväärsuseid võib imetleda Amsteli jõel ja linna kanalitel paadisõitu tehes. Ühel väikesel kanalil ujub näiteks luksuslik baldahhiinvoodi, teisal silkavad katusele paigutatud väliekraanil rebased, taamal uhkeldamas värvide säras Ermitaaž. Kusagil märkad hiiglaslikku «lambijõge» keset tänavat või leiad end botaanikaaias hõõguvate võlukepikeste ja peeglite labürindis...

16. jaanuarini vältaval kanalite festivalil (Grachtenfestival) kõlab mitmetes kontserdipaikades ka kaunis klassikaline muusika.  Info: www.amsterdamlightfestival.com; www.grachtenfestival.nl.

Pärast kümme aastat kestnud renoveerimist taasavati mullu 13. aprillil rikkaliku ja hinnalise kunstikollektsiooniga Rijksmuseum. 80 saalis võib püsiväljapanekuna näha 8000 kunsti- ja ajalooobjekti aastatest 1200–2000. Lisaks koridoridele ja suursugustele trepihallidele on originaalkujul avatud kuulsuste galerii ja «Öise vahtkonna» saal , mille keskpunktis Rembrandti samanimeline maal. Vähem kui aastaga on Rijksmuseum purustanud kõik senised rekordid: külastajate arv ületas juba novembris 2,2 miljoni piiri, enam kui 6 miljonit inimest on külastanud muuseumi uut veebiportaali, online’ist on ostetud üle 800 000 pileti ja suveniiripoest ligi 900 000 suveniiri. Muuseumis töötab 120 tippgiidi ja algust on tehtud suurt populaarsust pälvinud kunstihariduse programmidega. Info: www.rijksmuseum.nl.

Amsterdam on teemantide linn – ja seda juba enam kui 400 aastat. 16. sajandi teisel poolel panid siin peenele ja ülitulusale teemandilihvimisele ja -kaubandusele aluse Hispaaniast ja Portugalist välja rännanud Sefaradi juudid, ning valdavalt pereärideks on need jäänud tänaseni. Teemandilihvimise kunst on kantud ka Hollandi rahvusliku kultuuripärandi nimekirja. Paljudele tuleb ehk üllatusena, et enamik suuri teemandimaju pakub külastajatele tasuta ekskursioone. Amsterdami kaks juhtivat teemandimaja on Gassan Diamonds ja Coster Diamonds, kuhu tasub kindlasti sisse astuda.  Info: www.gassan.com; www.costerdiamonds.com.

Veeruarini avatud ICE* Amsterdam aitab hollandlastel leppida lume- ja jääpuudusega. Ühel linna populaarsemal ja rahvarohkemal väljakul Museumpleinil, kuhu on koondunud Rijksmuseum, Stedelijk Museum ja Van Goghi muuseum, tegutsevale liuväljale tasub minna ka siis, kui endal uiske pole, sest neid on võimalik kohapeal laenutada. Samas asuvas õdusas talvekohvikus saab kaminatule paistel head-paremat näksida või pleedi mässituna väliterrassil kuuma šokolaadi nautida. Liuvälja ehteks on seekord ühe kuulsama Amsterdami ülestõstetava silla, «Kõhnukese silla» minikoopia.  Info: www.iceamsterdam.nl.

Amsterdami rahvusvaheline moenädal Mercedes-Benz FashionWeek peibutab moehuvilisi sedakorda 17.–27. jaanuarini. Järjekorras juba 20. moenädala (lisaks jaanuarile leiab see aset ka juulis) jooksul toimub üle terve linna arvukalt moega haakuvaid avalikke üritusi. Catwalk’idel näidatakse nii tuntud tippmoeloojate ja kõrgmoodi esindavate brändide kui ka alles moeareenile pürgivate noorte disainerite loomingut, tänu sellele saab huviline ka suurepärase ülevaate Hollandi moeelu hetkeseisust. Moepeo programmis on kümme laiemale avalikkusele suunatud põnevas vormis üritust: näitused, filmi- ja teatrikunstietendused, moeblogijate ja -huviliste vestlusringid, õpitoad jpm.Info: www.fashionweek.nl.

Kasulikku infot reisiplaanide tegemiseks leiad aadressilt http://www.iamsterdam.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles