13 väärt reisinippi, mis tagavad mõnusa puhkuse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid naudivad päikesepaistet
Turistid naudivad päikesepaistet Foto: Caro / Scanpix

Reisiajakirjanik Peter Shaw toob väljaandes news.com.au välja 13 kavalat reisivihjet, mis võivad tunduda küll väikesed, kuid on puhkusel suureks abiks.

1. Tualettpaber kaasa
Kui võimalik, võta reisile kaasa isiklik tualettpaber, kuna paljudes avalikult kasutatavates tualettides see puudub. Tualettpaberit võib asendada ka pakk pabertaskurätikuid.

2. Tee kindlaks hind enne taksosse istumist

Kõige tavalisem viga, mida reisidel tehakse – enne taksosse istumist ei kontrollita tasusid või ei räägita hinna teemal taksojuhiga läbi. Ära kunagi istu taksosse ja oota, et sind lihtsalt kohale viiakse. Nii satud tõenäoliselt röövtakso ohvriks.

3. Hoia eemale raha vahetavatest kohalikest

Hoia eemale raha vahetavatest kohalikest, keda leidub igas turismipiirkonnas. Nad võtavad vahelt hiiglaslikku kasumit. Kindlam on raha vahetada pangas, kus on täpsed kursid ette antud ja saab ostu- ning müügihinda võrrelda.

4. Ära lange taskuvarga ohvriks

Hoia oma dokumente ja raha hoolega ning seda eriti ülerahvastatud kohtades nagu näiteks turg. Samuti ole hoolas restoranides, parkides ning baarides. Ära jäta rahakotti tagataskusse.

5. Kraanivesi kõlbab mõnel pool ka juua

Enne kui turismipiirkonda jõuad, tee kindlaks, kas sealne kraanivesi kõlbab juua. Paljudes paikades on see täiesti ohutu, kuid turistid raiskavad suure raha pudeliveele. Suure säästu saad, kuid täidad pudeli joogikõlbuliku kraaniveega.

6. Hoidu kahtlastest tänavakaubitsejatest ja kerjustest

Kui keegi soovib sulle tänaval ulatada roosi, kaelaketti, sõrmust vms, siis väldi teda nii palju kui võimalik. Nii kui sa roosi kätte saad, nõutakse selle eest rahasummat ja mitte väikest. Kaval kaupmees või kerjus võib võõrale turistile korraldada suure ja piinliku stseeni, millest pääsemiseks ollakse valmis suurt raha maksma.

7. Õpi veidi keelt

Kui sa teed väikese pingutuse, õppides ära paar sõna kohalikus keeles, muudab see suhtlemise kohalikega palju meeldivamaks. Sõnad nagu «jah», «aitäh», «ei», «vabandust», «tere» on vältimatult vajalikud.

8. Turisti hinnad vs kohalikud hinnad

Hinnad sõltuvad sageli sellest, kas koht on turistide seas populaarne või mitte. Paljudel restoranidel on tegelikult isegi turistidele mõeldud menüüd, kus hinnad kaks korda kallimad, kui kohalikelt inimestelt küsitakse. Väldi ka turistilõkse – need on restoranid, kus töötavad uksehoidjad, kes agressiivselt sisse kutsuvad.

9. Jäta ülemäärane koju

Enne lahkumist vaata veel oma pagas ühe korra üle ning siis võta kaasa sellest umbes pool. Mida vähem asju sa kaasa vead, seda mugavam ja odavam on sul ringi liikuda.

10. Tasuta muuseumisse

Paljudes kohtades on ühel päeval nädalas muuseumi külastamine tasuta. Tee taustatööd ja võimalusel külasta muuseumi sel päeval, kui pileti eest maksma ei pea.

11. Seista või istuda?

Paljudes Euroopa baarides sõltuvad hinnad sellest, kas sa istud laua taga või seisad leti ääres. Kui otsustad laua ääres istuda, siis võidakse sult eraldi tasu teeninduse eest küsida. Seisa baarileti ääres ja maksad vaid tellimuse eest. Valik on sinu.

12. Hommikusöök, lõuna või õhtusöök?

Mida hilisemaks söögiaja jätad, seda kallimaks eine sulle maksma läheb. Suur hommikueine on enamasti kõige odavam ja ka kõhtu täitev lahendus. Sama eine võib pärast kella 17 maksta poole rohkem. Naudi toitu hommikul ja söö õhtul ja lõunal kergemalt.

13. Kui oled eksinud...

Kõige turvalisem on küsida abi sellisel juhul politseinikelt. Nad teavad iga tagatänavat ning aitavad üldjuhul rõõmuga hädalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles