Vesine Eesti – tunne, et oled elus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neptuni tervitus Naissaarelt
Naissaarele, mis asub Tallinna külje all, vaid üheksa meremiili kaugusel Pirita sadamast,  purjetamine kestab umbes kaks tundi. Huvilistel on võimalus tutvuda purjetamise algteadmistega, sikutada sooti ja proovida kätt jahi roolimisel. Soovi korral on võimalus tellida ka veoauto kastis ekskursioon Naissaarel. www.yacht.ee.
Neptuni tervitus Naissaarelt Naissaarele, mis asub Tallinna külje all, vaid üheksa meremiili kaugusel Pirita sadamast, purjetamine kestab umbes kaks tundi. Huvilistel on võimalus tutvuda purjetamise algteadmistega, sikutada sooti ja proovida kätt jahi roolimisel. Soovi korral on võimalus tellida ka veoauto kastis ekskursioon Naissaarel. www.yacht.ee. Foto: Pm

Kui jalgsimatkad Eesti rabades on ära tüüdanud ja käidud isegi Nuustakul, siis on õige aeg pöörata pilk merele.  Miks mitte muuta mõni suvepäev vesiselt meeldejäävaks.



Eesti tugevasti liigendunud rannajoones on peidus palju soppe, kus võimalus veeta iga päev isemoodi, küll purjetades või sukeldudes. 1242 kilomeetri pikkusel rannajoonel võib leida täiesti oma koha, kus teha lõket ja telk üles sättida. Lisaks mandrirannale ei saa unustada ligikaudu 1500 meresaart, mis naaberriigi Läti kõrval tundub lausa luksusena – neil pole nimelt ühtegi. Ka pankrannik on meie naabritel palju tagasihoidlikumate mõõtmetega. Siiski peab Eesti saarte juures tõdema, et suur osa neist 1500 saarest on nii pisikesed, et saavad olla koduks vaid mõnele taime- ja linnuliigile. Selliseid saarekesi, mis inimese tähelepanu köitnud, on veidi üle poolesaja.

Eesti väikesaared võluvad oma eripäraga, mida ei leia kusagilt maailmast. Need on kaua olnud kättesaamatud ja kauged ning ikka veel tundmatud. Nõukogude võim omandas näiteks Väike- ja Suur-Pakri, kus praegugi võib veel leida palju militaarmälestusi.

Puhkus mere ääres või väikesaarel sobib suurepäraselt, kui suvised festivalid ja sealne rahvarohkus on ennast ammendanud. Merel olles ja saarele jõudes ootab ees puhkus kaasmaalastest. Kui aga Eesti väikesaared on suvel ehk veel üks väheseid kohti, kus ei pruugi lähema poole kilomeetri raadiuses silma hakata teisi telklaagreid, ei muutu see eraldatus üksinduseks, sest saarte naabri merega peab arvestama kõiges. Pidevas lainetuses on oodata kindlasti ärevaid üllatusi.

Miks siis mitte avastada Eesti saarte loodusväärtusi aerutamisretkedel süstaga, millega saab veele kõige lähemale. Istuda kui vee peal ja kaaslaseks vaid valged vahused sõbrad. Süstad on piisavalt suured mahutamaks kõike vajalikku nädalapikkuseks matkaks. Samas piisavalt väiksed, et asetada autokatusele. Meri pakub piisavalt kiirusomadusi pikkadeks päevateekondadeks, aga ka küllalt aega, et elu heade külgede üle järele mõelda. Olgugi siis mõnel õhtul hotelli tärnide asemel taevatähed ja pidevalt tunne, et oled elus!

Fotod

Liis Treimann, Peeter Langovits, Egert Kamenik


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles