Terviseradadel saab proovida mobiiliorienteerumist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MOBO punkt Keila terviserajal.
MOBO punkt Keila terviserajal. Foto: SA Eesti terviserajad

Nüüdsest on võimalik mobiiliorienteeruda 24 terviserajal üle Eesti, kuhu on paigaldatud ligi 400 kontrollpunkti. Enim punkte asub Elva, Kõrvemaa, Jõulumäe, Palivere, Pirgu, Valgehobusemäe, Keila ja Harku terviserajal.

«Igaüks saab ise otsustada, millal orienteeruda, kas kasutada mobiiliorienteerumist treeningu, tervisespordi või seltskondliku ajaveetmise eesmärgil ning kas läbida rada kõndides, joostes, rattaga sõites või suusatades,» ütles SA Eesti Terviserajad juhataja Jaak Teppan.

MOBO ehk mobiiliorienteerumine seob tänapäevase tehnoloogia ja traditsioonilise orienteerumise püsiradade põhimõtte ehk pakub võimalust tegeleda orienteerumisega endale sobival ajal. Kontrollpunktid maastikul on tähistatud infotahvliga, kus on lühijuhend ja vastav unikaalne QR-kood. Märke tegemiseks tuleb telefoniga pildistada QR-koodi ja kinnitus, et orienteeruja on punktis käinud, saadetakse serverisse. Kodulehel mobo.osport.ee peetakse statistikat enim kontrollpunkte läbinud mobiiliorienteerujate vahel. MOBO raja läbimiseks on vaja eelnevalt laadida telefoni või tahvelarvutisse vastav rakendus.

«Enim MOBO radasid on täna Eestis, kus toimub teenuse arendustegevus. Lisaks on MOBO rajad jõudnud ka Inglismaale, Austraaliasse ja Prantsusmaale ning peagi peaks valmima MOBO rada Lätis Siguldas,» ütles MOBO looja Tarmo Klaar.

Tänaseks on mobiiliorienteerumist proovinud ja vastava rakenduse alla laadinud pea 500 inimest ning tehtud on ligi 10 000 kontrollpunkti külastust. 
Esimene MOBO terviserada avati 2012 aasta maikuus Keilas. Koostöös SA-ga Eesti Terviserajad ja Eesti Orienteerumisliidu klubidega on tänaseks valminud 24 MOBO rada üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles