Ruhnlased jagelevad suviste reiside pärast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu ja Pärnu vahet sõitev uus ja moodne parvlaev Runö.
Ruhnu ja Pärnu vahet sõitev uus ja moodne parvlaev Runö. Foto: Reena Liigus

Väikesel Ruhnu saarel kütab kirgi laevaühenduse pidamine suure maa ja maakonnakeskuse Kuressaarega. Omavahel on tülli pööranud turismitalunikud, reisifirmad ja vallaametnikud.

Kuigi Runö teeb oma avareisi Ruhnu alles 8. mail, on mitu reisifirmat müünud suveks turismipakette saare külastamiseks, kirjutab Saarte Hääl.

Raereiside juhataja Marje Saarmäe ütles, et turismiettevõtlus ongi pidev risk. Reiside müügiga alustatakse detsembris, sest jaanuaris-veebruaris on turismimessid, rääkis reisikorraldaja. Ruhnu vallavalitsusest oli talle öeldud, et kuidas te saate nii teha, kui laevareiside broneerimine algab alles 15. mail. «Hotelle broneeritakse ju ka poolteist aastat ette,» imestas Saarmäe.

Reisibüroo juhi sõnul on kohalikud turismiettevõtjad tema tegevusega igati rahul. «Nad saavad ju ööbijaid ja kolm korda päevas tellitakse süüa,» märkis Saarmäe.

Paar koori tuleb Ruhnu esinema

Ruhnu vallasekretär Tiina Allik tunnistas, et laeva kasutamise kord neil väga ära jagatud ei ole. Kümmekond kohta igal reisil on kinni pandud kohalikele elanikele. Ülejäänud kohad broneeritakse. Kuid sellega Allik ei nõustunud, nagu oleks vald endale kahmanud pea pooled suvised reisid. «Paar muusikakoori tuleb meile suve jooksul esinema. Et see langeb nädalavahetustele, ongi kisa lahti,» sõnas vallasekretär.

Ruhnu rahvamaja juhataja Andre Nõu selgitas, et 19.–21. juulil on saarel üle-eestiline metsameeste koor Forestalia. Kokku saabub siis kahe reisiga Ruhnu 70 inimest, neist umbes 40 on lauljad. Lisaks on samal ajal saarel Tartu akadeemilise meeskoori ansambel.

Küsimusele, kas neile ka kuulajaid jätkub, vastas Nõu, et millal siis veel, kui mitte suvel võiks saarerahvas võtta aega ka enda jaoks. «Ega siis turumajandus ole ainuke elu osa,» ütles ta.

Veel tuleb juuli teisel nädalavahetusel Ruhnu laada ajaks 15-liikmeline Tõrva meeskoor. Augustis on saarel Puhja kiriku ansambel umbes 40 inimesega, kes tulevad esmaspäeval ja lahkuvad teisipäeval. Andre Nõu ei arvanud, et kolm muusikaüritust suve jooksul oleks liiga palju. Koorikollektiive eelistatakse tema sõnul seetõttu, et nood tulevad kohale oma kuludega.

Saarel asuva Tiigi turismitalu esindaja Priit Meerits arvas, et vallavalitsuse jaoks oleks turism nagu segav faktor, millest püütakse eemale hoida. Ta tunnustas küll vallaametnike tegevust kultuuri saarele toomisel, samas jääb talle oma sõnul arusaamatuks, miks peab broneerima kogu laeva.

Esinejaid kuulajatest rohkem

«Meil on võib-olla 40 inimest, kes üritusi külastavad. Samas tuleb esinejaid tunduvalt rohkem,» ei mõista Meerits toimuvat. Tema 25 ööbimiskohaga talul on lootus vaid laulurahvale lõunasööki pakkuda, sest esinejad ööbivad rahva- ja koolimajas.

Väinamere Liinide teenindusjuht Anu Hiiuväin ütles, et Runö teeb reise Ruhnu saarele nii Roomassaarest kui ka Pärnust. Reisid tellivad ja reiside arvu määravad Saare maavalitsus ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, viimane kinnitab ka piletite hinnad.

Runö mahutab 60 reisijat. Igale reisile kogu hooaja ulatuses saab broneerida 45 kohta. Viis kohta läheb müüki 14 päeva enne reisi. Ruhnu sissekirjutusega elanikele hoitakse 8 kohta. Kaks kohta on alati vabad hädajuhtumite tarvis.

Laevakohtade broneerimine tänavuseks hooajaks algas 15. aprillil. Kuna huvi Ruhnu reiside vastu oli suur, siis esimeste päevadega said paljud reisid broneeritud, seda eriti nädalavahetusteks. Seega on suurte gruppide saarele toomine keeruline. Kuid paljudele reisidele on siiski veel vabu kohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles