Suurvesi meelitas adrenaliinisõltlased Amatale eluga riskima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafting on ka Eestis väga populaarne.
Rafting on ka Eestis väga populaarne. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Läti jõe Amata veetase on tänavu rekordiline ning seetõttu kihab jõgi ekstreemspordihuvilistest, kes end seal proovile panevad.

Veespordihuviliste seas hästi tuntud Amata veetase on tänavu 199 cm, mis on pea meeter kõrgem kui tavaliselt, vahendab TVnet Läti TV5 uudiseid. Nii kõrget veetaset ei mäleta isegi eakad kohalikud elanikud. Kõrge veetase on sinna meelitanud ohtralt ekstreemspordihuvilisi, kes aga ei pea elementaarsetest ohutusnõuetest kinni: ei kasuta päästeveste, kiivreid, rääkimata kalipsost. Läti veespordi eksperdi Janis Krislise sõnul loodavad inimesed sellele, et nad oskavad ujuda, aga ei mõelda alajahtumisele, mis algab juba teisel, kolmandal minutil.

Samuti võtavad paljud algajad raftingu harrastajad kogu varustuse (telgid, magamiskotid, mobiiltelefonid jm) jõele kaasa ning kaotavad need juba esimesel käänakul.

«Laupäeval  tõmmati Amatast üks välja ja tal oli raske seljakott kaasas. Kui päästjad küsisid, kas sul on seal tellised või, siis selgus, et ta vedas kasemahla kaasa. Seljakott oli 30kilone. Jõele ei maksa midagi liigset kaasa võtta,» toonitas ekspert.

Erakordselt kõrge suurvesi on ka Daugaval ning eeldatavasti meelitab see nädalavahetusel palju ekstreemspordi huvilisi kohale.

«Ärge võtke endaga kaasa lapsi, koolilapsi. Võib ju arvata, et laps on juba suur, ta on 10, 11 aastat vana ja teda võib juba kaasa võtta, kuid see ei ole nii,» rõhutas Läti päästeameti esindaja Inga Vetere. Ka tuletatakse veespordihuvilistele meelde, et Läti seaduste kohaselt peab jõel olles olema seljas päästevest.

Amata nõudis viimati veespordi sõbra elu 2003. aastal.

Vaata ka videot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles