Vaba liikumine Schengeni alal lihtsustub veelgi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sadamas.
Tallinna sadamas. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Täna alustab tegevust teise põlvkonna Schengeni infosüsteem (SIS II), mis suurendab julgeolekut ja lihtsustab vaba liikumist Schengeni alal, teatab Euroopa Komisjon.

SIS II võimaldab liikmesriikide piirikontrolliasutustel, tollil ja politseil vahetada omavahel hõlpsamalt teavet isikute kohta, kes võivad olla seotud raske kuritegevusega. SIS II operatiivjuhtimise eest vastutab amet eu-LISA (IT-amet), mille peakorter asub Tallinnas.

«Oleme valmis SIS II operatiivjuhtimist üle võtma. Teeme tihedat koostööd komisjoni ja liikmesriikidega, et tagada sujuv üleminek süsteemi haldamisele, pakkuda liikmesriikidele teenust seitse päeva nädalas ööpäev läbi ja aidata luua turvalisemat Euroopat,» ütles IT-ameti tegevdirektor Krum Garkov.

Uus süsteem sisaldab ka hoiatusteateid kadunud isikute, eelkõige laste kohta, ning infot varastatud, seadusevastaselt omandatud või kaotatud vara, näiteks pangatähtede, autode, tulirelvade ja isikutunnistuste kohta. Eu-LISA võtab vastutuse andmebaasi igapäevatöö eest lõplikult üle 9. mail 2013 pärast ühekuulist katseaega.

SIS II kuulub 1995. aastast alates toimiva Schengeni infosüsteemi teise põlvkonda ja on välja arendanud sellised funktsioonid nagu biomeetria (sõrmejäljed ja foto) kasutamise võimalus, uut liiki hoiatusteated (varastatud õhusõidukite, laevade ja konteinerite ning maksevahendite puhul) ja võimalus ühendada eri hoiatusteateid (näiteks isikut ja sõidukit käsitlevad teated).

Samuti sisaldab SIS II Euroopa vahistamismääruste koopiaid, mis on lisatud hoiatusteadetele isikute kohta, keda otsitakse taga vahistamise, üle- või väljaandmise eesmärgil. See võimaldab ametiasutustel hõlpsamalt ja kiiremini edasi tegutseda.

SIS II tagab isikuandmete tugeva kaitse. Süsteemi saavad kasutada üksnes liikmesriikide piirikontrolliasutused, politsei, toll, kohtud ning viisade väljastamise ja sõidukite registreerimisega tegelevad asutused. Igaühel on õigus tutvuda enda kohta käivate andmetega ning taotleda, et kohalik asutus neid parandaks või need kustutaks. Igaüks võib pöörduda kohtusse, et teabega tutvuda, seda parandada või kustutada, samuti selleks, et taotleda hüvitist seoses enda kohta käiva hoiatusteatega.

2013. aasta veebruari lõpu seisuga on komisjon SIS II projektile alates 2002. aastast eraldanud kokku 167 784 606 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles