Tuntud reisijuhte usaldatakse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Schneider tutvustab parajasti huvilistele reisivõimalusi.
Argo Schneider tutvustab parajasti huvilistele reisivõimalusi. Foto: Piret Lakson/Postimees

Reisiettevõtte Albioni ridades on eestlaste seas tuntud inimesed, kes aitavad avastada maailma selle kõige metsikumatest nurkadest. Reisifanatt Eva Raud ütleb, et oma ala tipptegijad äratavad usaldust ja nende innustus on nakkav.

Turismimessil jagab teiste seas reisivõimaluste kohta infot ka kaugreisidele spetsialiseerunud reisikorraldaja Albion Reisid. Huvilistega vestlevad oma valdkonna tipud – reisijuhid Mati Kaal, Aleksei Turovski ja Riho-Bruno Bramanis.

Ajaloolane Eva Raud tuli uudistama, missuguseid reise loodusmehed Mati Kaal ja Aleksei Turovski lähima paari aasta jooksul juhivad. Kümne aasta jooksul on Raud Albioniga rännanud viies erinevas piirkonnas, Uus-Meremaal aga koguni kaks korda.

«Meie peres on reisimise ikka jõudnud väike loodushuviline. Tahaksime näha Tansaaniat, Ameerikat ja Birmat,» räägib Raud, kellele meeldib Albioni juures alati hoolikalt valitud erilised sihtkohad, väikesed grupid ja reisijuhtide valik. «Oma ala tipptegijad äratavad usaldust ja nende innustus on nakkav,» tähendab ta. «Tõsi, siinsed reisid on keskmisest kallimad, kuid kindlasti on need ka keskmisest paremad.»

Kaal: ma ei salli pekipraadimise reise

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal usub, et reisijuhtide tuntus mõjutab mingil määral kindlasti inimeste valikuid. «Sellest on ka juttu olnud – inimesed on öelnud, et on otsustanud ühe või teise juhi või giidi pärast reisile tulla,» ütleb Kaal, kes kutsuti Albionisse kolm aastat tagasi.

«Meiesugustel loodushulludel on selline pisik küljes, et tahaks pidevalt midagi uut kogeda ja sellest teistelegi rääkida,» naerab Kaal. «Mulle ei meeldi üldse pekipraadimise reisid, mille kogu mõte seisneb mingisuguses rannikutsoonis vedelemises. Albioni puhul paeluvadki mind kõrvalisemad sihtkohad ja väikesed reisigrupid. See on midagi minu hingele,» lisab ta.

Alguse poole võttis Kaal enda kanda kurikuulsa Serengeti ökosüsteemi Tansaanias, mis on tänini säilinud tänu tema kunagisele kolleegile, Frankfurdi loomaaia direktorile. «Serengeti ei tohi surra! oli tema isiklik pühendus. Praegu on ta maetud Tansaaniasse. Pidin võimalust tema haual seisatada ning reisihuvilistele tema olulisust selgitada väga eriliseks,» lausub Kaal.

«Mul on hea meel kogeda, et kõik see, mida olen 45 aasta jooksul loomaaianduses õppinud, peab paika. Vahva on ka see, et kui inimesed on teatuid asju piltide pealt näinud ja filmidest kogenud, siis neile asjade sisemust selgitades, hakkavad nad looduse protsessidest hoopis teistmoodi aru saama,» rõõmustab Kaal.

Bramanis: Jaapani kultuur on võluv

Albion korraldab üle kümne aasta reise Jaapanisse. Endine profisportlane Riho-Bruno Bramanis elas koos abikaasaga kaheksa aastat Jaapanis, kus nägi ilmavalgust ka nende poeg Jesper. Kolm aastat tagasi tekkis Bramanisel võimalus Albioniga reisijatele Jaapanit tutvustada, mis on tema jaoks kui kirss tordil.

«Kaheksa aastaga sai Jaapan meie jaoks sama koduseks kui Tallinn ning sinna tagasi minek on alati puhas rõõm. Seal on, millest rääkida ja mida näidata. Kultuur, loodus, kord, distsipliin, puhtus ja head inimesed – see kõik võlub,» lausub Bramanis, kes töötab igapäevaselt treeneri ja koolitajana.

«Miks ma seda teen? See on ju niivõrd huvitav ja põnev töö! Reisijuhi ja treeneri töö on üsna sarnased – mõlema puhul peab grupi eest vastutama ja oma kogemusi jagama,» nendib ta.

Bramanis võrdleb Albionit  Eesti turismimaastikul Real Madridiga, kus on koos tõelised staarid. «Albion on hõivanud enda alla Eesti reisijuhtide ja giidide tipud, tõelised oma ala fanatid. Ma usun, et see tekitab inimestes suuremat usaldust,» räägib ta.

Turovski: Madagaskar on vapustav

Zoosemiootik Aleksei Turovski, kes on läbi Albioni reisijuhiks olnud Madagaskaril, kiidab taevani saare võlu. «Mõlemad reisid olid vapustavad! Madagaskar on lihtsalt uskumatult põnev ja tore saar. No see on vaene, kuid selle eest on loodus unikaalne ning heasoovlikumaid inimesi pole ma näinud,» õhkab Turovski.  

Albion reisidesse kutsuti ta mõni aasta tagasi. «See oli pakkumine, millest ei saa keelduda! Grupid on piisavalt väiksed ja igaühele saab eraldi putukaid näidata. Madagaskaril on näiteks maailmakuulsad kärsaklased, mis näevad välja kui kaelkirjakud. Alt mustad, tiivad verepunased ja pikk kael. Istusid siis need putukad seal üksteise järel oksal reas ja oh kui lahe see oli!» vaimustub Turovski.

Reis õnnestub vaid kogenud reisijuhi kaasabil

«Väga hea reisiprogramm õnnestub vaid kogenud reisijuhi kaasabil, mistõttu valime neid hoolega,» tõdeb Albion Reiside juht Argo Schneider. «Head reisijuhid suudavad reisijatele kohalikku elu täiendavalt avada, silmaringi avardada ja taustapilti laiendada. Nad on reisijate jaoks kohal,» mõtiskleb ta. Schneideri sõnul on Albioniga võimalik avastada maailma selle kõige metsikumatest nurkadest.

«Viimaseid Madagaskari reise on juhtinud suurepärane looduse vahendaja Aleksei Turovski. Peruu reise aga kirjanik Jaan Kaplinski ja iidsete tsivilisatsioonide tundja professor Tarmo Kulmar,» nimetab Schneider vaid mõned tuntud Albioni reisijuhtide nimed.

«Ma ei oska öelda, kas asi on eestlaste seas tuntud reisijuhtides, kuid meil on siiani pea kõik reisid täitunud» rõõmustab ta. Kui veel kümme aastat tagasi toimus kuu aja jooksul kuni üks reis, siis nüüdseks on reiside arv oluliselt suurenenud. Käesoleva aasta märtsis sõidab ainuüksi Hiinasse seitse gruppi.

Albioni reisikalenderis on palju maid, mida iseloomustavad iidsed kultuurid, eksootika ja rabav loodus. Kaugeim marsruut on viinud Antarktikasse, ebatavalisteks reisi sihtpunktideks on olnud aga Kongo Demokraatlik Vabariik ja Iraak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles