Hiinasse reisija meelespea

, Pekingi rahvusvaheliste keelte ülikooli eesti keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögikohta valides tasub eelistada neid, kus on toidupildid väljas.
Söögikohta valides tasub eelistada neid, kus on toidupildid väljas. Foto: Reuters/ScanPix

Pekingi rahvusvaheliste keelte ülikoolis töötav Inga J. Isabel Adamson jagab soovitusi Hiinasse reisijatele.

1. Planeeri reisi hoolikalt, ära kiirusta – viisa saamiseks vajalike dokumentide hankimine ja kõikide nõudmiste täitmine vajab aega.

2. Varusta end eesti-hiina / inglise-hiina vestmiku või sõnastikuga.

3. Internet on Hiinas enamasti aeglane, Facebook ja Youtube blokeeritud, Google ja Google Maps tsenseeritud ning töötavad halvasti – kui vajad kaarte või aadresse, oleks mõistlik need juba Eestis välja otsida ja arvutisse salvestada või välja prinditult kaasa võtta.

4. Enamik arveldustest käib Hiinas sularahas – turgudel ja väiksemates poodides tasub alati kõvasti tingida.

5. Raha ei pea vahetama Eestis – lennujaamades ja suuremates linnades on piisavalt pangaautomaate, kaubanduskeskustes toimivad ka rahvusvahelised kaardimaksed, rahavahetus hotellides ja pankades on sama kursiga.

6. Toidukohtadest tasub eelistada neid, kus on piltidega menüü. Hiinas erineb toit suuresti sellest nn Hiina toidust, mida Eestis müüakse (kohandatud eurooplase maitsele). Toit on Hiinas aga enamasti tervislik ja maitsev ning kõhuhädasid esineb harva. Kohalik alkohol on samuti odav.

7. Isiklikel asjadel tuleb reisil olles ikka silm peal hoida, kuid üldiselt on Hiina turvaline ja kohalikud turiste ei tülita – ka öösel Pekingi tänavatel liikudes võib end üsna kindlalt tunda.

8. Suured rahvahulgad võivad väsitada – enamik vaatamisväärsusi ja ühistransport on ülerahvastatud ning vahel tuleb endale lihtsalt jõuga teed teha.

9. Ei tasu kohkuda, kui keegi teid salaja pildistab või filmib. Julgemad hiinlased tulevad ligi ja paluvad luba koos pilti teha – eriti tuleb seda ette suurlinnadest väljaspool liikudes.

10. Hiinas on avatud meel väga vajalik, sest reisi kestel võid kohata tõesti n-ö Hiina imesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles