Psühholoog: koos reisimine liidab peret

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perepuhkus liidab peret.
Perepuhkus liidab peret. Foto: SCANPIX

Pereterapeut ja psühholoog Kärt Kase rõhutab, et perega puhkusereisile sõites on kõige olulisem varakult kokku leppida, kuhu minna ja mida teha. Seda eriti juhul, kui reisist võtab osa mitu põlvkonda.

Probleemid võivad puhkusereisil tekkida kohe, kui alles kohapeal selgub, et pereliikmete soovid ja tahtmised erinevad kardinaalselt. Pereisa tahab matkata, pereema plaažil lebada, laps veepargis sulistada, vanaema näitusel ja vanaisa kalal käia.

«Mida rohkem on erinevaid generatsioone, seda keerulisem on puhkust planeerida,» kinnitab Kärt Kase. Ootamatult võib selguda seegi, et krapsakas vanaema, kes muidu meelsasti pisiperet hoidis, eelistab nüüd hoopis ilma ja inimesi avastada.

Noore paari suhted paneb kindlasti proovile reis väikelapsega. Raudseid närve, õigemini kannatlikkuse kasvatamist läheb vanematel, aga ka kaasreisijatel vaja juba lennukis, kui beebi suule tundideks lohutamatu nutuvõru tekib.

«Väikelapsega reisil olles on üldse vaja väga palju oma ootusi korrigeerida, et puhkus nauditav oleks. Peab näiteks arvestama, et õhtusöögile minna ei saa, sest lapsel on sel ajal magamamineku aeg. Või siis selgub, et Veneetsias on pea võimatu lapsekäruga ringi liikuda. Tihti toob just esimene reis kolmekesi abikaasadele äratundmise, et nad pole enam kahekesi,» nendib psühholoog.

Kui aga puhkusereis võetakse ette kahe sõbrustava perega, võib ilmsiks tulla vahe, mida üks pere saab endale lubada ja teine mitte. Ühe jaoks võib olla enesestmõistetav igapäevane kallite restoranide külastamine, teine peab aga leppima einega hotellitoas.

Kärt Kase paneb puhkajatele südamele, et kõikide suhete reguleerimiseks on kindel retsept – asjadest tuleb omavahel rääkida ja leida tegevus, mis kõiki osapooli rahuldab. Tihti annab puhkusereis pereliikmetele võimaluse väljuda harjumuspärasest rollist – muidu hommikust õhtuni tööd rügav mees saab pühenduda abikaasale ja lapsele, naine pääseb igapäevasest köögi- ja pesupesemise orjusest.

«Kui mõned üritavad oma suhet sütitada sellega, et lähevad koos reisile, siis see võib täiesti õnnestuda,» ütleb Kase. «Arvestada tuleb vaid sellega, et naastes tullakse tagasi argipäeva. Ei maksa olla pettunud, kui vanad kodused probleemid taas pinnale ujuvad, ent reis toob mõistmise, et abielupooli seob siiski midagi enamat kui hall argipäev.»

Ja õigupoolest on vahel päris kosutav ka perest puhata. «Minu enda sõbranna mees käib sõpradega rallil, naine tüdrukutega spaas. Siiski on vaja leida ka liitvat tegevust, sest lisaks ajale, mis pühendatud iseendale, on vaja aega ka paarisuhtele,» ütleb Kärt Kase. «Mida rohkem on ühiselt puhkuselt oodatav enne läbi räägitud, seda tõenäolisem on mitte pettuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles