Ansip tõstatas kohtumisel Tai peaministriga viisavabaduse küsimuse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai on populaarne puhkusepaik.
Tai on populaarne puhkusepaik. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Laose pealinnas Vientianes Tai peaministri Yingluck Shinawatraga. Ansip ja Shinawatra arutasid võimalusi majandussidemete tihendamiseks ja viisavabadusega seotud küsimusi.

Peaministrid olid ühel meelel, et Eesti ja Tai suhted on head. Hiljuti kirjutati alla topeltmaksustamise vältimise leping ning kultuuri- ja hariduskoostöö kokkulepe. Arutades võimaluste üle sidemeid tihendada, ütles Shinawatra, et Tai vajab Eesti kogemusi oma info- ja tehnoloogiasektori arendamiseks ja uute e-lahenduste väljatöötamiseks. «Meie IT-eksperdid on alati valmis oma kogemusi jagama,» kinnitas Ansip.

Peaminister Ansipi sõnul teatakse Taid eestlaste seas väga hästi, kuna tegemist on tuntud reisikohaga. Samas avaldas ta muret, et Tai pole andnud Eesti kodanikele viisavabadust. «Eestlaste turismikohtade seas on Tai väga populaarne ning viisavabadus suurendaks huvi teie riigi vastu veelgi,» kinnitas Ansip. «Eesti kodanikud oleksid väga tänulikud, kui reisimine Taisse muutuks lihtsamaks.»

Ta lisas, et praegune kord, kus Eesti kodanik saab viisa osta piirilt kuni kaheks nädalaks, võib piirata potentsiaalsete Eesti turistide arvu Tai Kuningriigis. Peaminister Shinawatra sõnul ta mõistab Eesti muret ja kinnitas, et selle probleemiga tegeldakse. «Me püüame viisaprobleemile lahenduse leida nii kiiresti kui võimalik,» kinnitas Shinawatra.

Samas palus Shinawatra toetada Tai jõupingutusi, et saada õigus vabaks liikumiseks Schengeni viisaruumis. «Eesti mõistab ja toetab Tai soovi vastastikuseks viisavabaduseks Euroopa Liiduga,» kinnitas Ansip.

Eesti ja Tai peaministrid kohtusid Euroopa-Aasia tippkohtumise (ASEM) ajal. Täna lõppenud ASEMi 9. tippkohtumine oli 2012. aasta tippsündmus Euroopa ja Aasia suhetes, kuna käesoleval aastal on Euroopa Liit märkimisväärselt tihendanud nii poliitilist kui ka majandusalast suhtlust Aasiaga.

Tippkohtumisel käsitletud teemade ring oli lai: globaalsed majandusprobleemid, regionaalsed küsimused, jätkusuutlik areng, toiduga varustamise kindlus, kliimamuutused, energiajulgeolek jt.

Oma eilses sõnavõtus tõi peaminister Ansip Aasiale eeskujuks Euroopa Liidu regionaalse koostöö ja rõhutas vajadust arendada vaba ning õiguslikult hästi reguleeritud kaubanduskeskkonda kogu maailmas.

ASEM kujutab endast foorumit Euroopa ja Aasia riikide vahel. 1996. aastal esimese tippkohtumise pidanud ASEMi liikmete arv on kasvanud nii Euroopa Liidu laienemistega kui ka Aasia poolt. Praegu on selles 48 liiget, seal hulgas 27 Euroopa Liidu liikmesriiki. Vientianes liitus ASEMiga veel 3 uut riiki: Norra, Šveits ja Bangladesh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles