Turismitalusid tabas puhkajate põud

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Padise vallas asuva Kallaste talu perenaise Ülle Kuninga sõnul kauplevad kliendid hinna üle rohkem ning kindel ei saa olla millegi peale isegi siis, kui broneeringu eest on makstud.
Padise vallas asuva Kallaste talu perenaise Ülle Kuninga sõnul kauplevad kliendid hinna üle rohkem ning kindel ei saa olla millegi peale isegi siis, kui broneeringu eest on makstud. Foto: Liis Treimann

Turismitalude klientuur väheneb, ettevõtted soovivad üha vähem korraldada firmapäevi ja loobuvad broneeringutest. Kesine olukord korrigeerib aga hindu ja teenuseid.


«Täituvus on null.» Nii võttis olukorra kokku Uuetoa Puhketalu peremees Kalju Vaino.


Harjumaal Rae vallas puhketalu pidav Vaino kinnitas, et sel aastal on talus toimunud vaid üks üritus. Missugune oli olukord möödunud aastal?



«Ideaalne,» lausus mees, lisades, et kaheteist tegutsemisaasta jooksul on kuni tänavuseni äri üksnes tõusvas joones liikunud. Mullu samal ajal toimus sageli üle viie pulma, juubeli või kokkutuleku nädalas ning Tallinna lähedus ei andnud põhjust ka suvel ja talvel vahet teha.



Võib-olla on süüdi krõbedad hinnad? «Keegi pole kordagi küsinud, kas saaks odavamalt. Mida sa neid hindu langetad, kui keegi isegi ei kauple enam,» kurtis Vaino. «Kui varem tuli päevas vähemalt viis kõnet, kus tunti tingimuste vastu huvi, siis nüüd tuleb heal juhul kaks kõnet nädalas.»



Ta lisas, et tavaliselt on varakevadel peaaegu kogu suvi juba ära broneeritud.



Lääne-Virumaal asuva Toomihkli talu perenaine Margot Mitt prognoosis samuti, et suvine külastatavus võrreldes mullusega väheneb. Ka neil polevat praegu veel ühtegi konkreetset broneeringut.



«Kui veel sügisel oli inimesi, siis talvel liikus neid väga vähe ja viimasel ajal on täituvus praktiliselt null,» lausus Mitt.



Ka just talviseks meelelahutuseks mõeldud suusatamine ja sõit ATVdega ei suutnud kliente piisavalt paeluda.



Nii on hindade alandamiseks mõeldud võimalusele, et inimesed tuleksid turismitallu oma voodipesuga. «Eks peame ise veidi nuputama uusi teenuseid, nagu mõisatuure, matkasid, massaaži jne,» lisas Mitt.



Otepääl asuva Vaskna turismitalu peremehe Ahti Utsali sõnul on võrreldes möödunud aastaga täituvus ja kasum veidi vähenenud. «Nišš on vahetunud, sest kui varem oli meil nädalavahetustel rohkem ettevõtete talvepäevi, siis nüüd on rohkem perekondi,» märkis Utsal, lisades, et peamised kliendid on kodumaalt, kuid ka Lätist.



Kuigi suvebroneeringud negatiivseid märke ei näita, olevat lühenenud broneeringuperiood. «Solidaarsuse mõttes oleme ka hindu alandanud,» ütles talu peremees. Nii on nädalavahetuste hinnad inimese kohta odavnenud 30 krooni võrra.



Harjumaal Padise vallas asuva Kallaste talu perenaise Ülle Kuninga hinnangul ei saa öelda, et praegune aeg oleks lausa mitu korda vaiksem, aga mingil määral siiski.



Seejuures kipuvad Kuninga sõnul kliendid üha rohkem hinna üle kauplema. «Paljud tulevadki sellise mõttega, et saaks ainult hinda alla kaubelda,» lausus Kuningas.



Nii tahtvat mõned koguni maksta hinnakirjas ettenähtust vaid poole. Samuti langetavat kliendid otsuseid üha enam viimasel minutil. «Mitte millelegi ei saa kindel olla isegi siis, kui broneeringu eest on makstud,» lisas Kuningas.



Kui turismitalud on koolide lõpupidudesse ettevaatlikult suhtunud, kuna need võivad endaga kaasa tuua purjus noori ja ettenägematuid purustusi, siis nüüd ei öelda ka neile ära. Nii ei pane ka Kallaste talu neile kätt ette. «Ainult kahepäevaseid me ei taha võtta, sest siis jõuavad nad end väga segi kammida,» lausus Kuningas.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles